Русија прескочила Саудијску Арабију у испорукама нафте у Америку

Русија се нашла на трећем месту по испорукама нафте и нафтних деривата у САД у првом кварталу 2020. године. Испоручено је 56,45 милиона барела нафте, што је два пута више него у истом периоду прошле године, показују подаци Управе за енергетске информације америчког Министарство енергетике.
Sputnik

Основни део испорука из Русије чине нафтни деривати, док је извоз нафте износио само 11,16 милиона барела.

У марту је у САД стигло нешто више од 20 милиона барела нафте и нафтних производа (треће место на списку испоручилаца), од њих је чиста нафта – 4,89 милиона барела. Према том показатељу Русија је заузела седмо место, после Канаде, Мексика, Саудијске Арабије, Колумбије, Ирака и Еквадора.

На крају марта извоз руског горива у САД порастао је два пута у односу на прошлу годину. С тим да су само испоруке нафте порасле за 68 одсто.

Русија је на том списку прескочила Саудијску Арабију која је заузела четврто место међу извозницима нафте и нафтних производа у САД (40,6 милиона барела од почетка године и 13,8 милиона барела у марту.

Главни испоручиоци су Канада, која је у првом кварталу испоручила у САД 407,87 милиона барела, док је друго место заузео Мексико - 74,64 милиона барела.
САД су у марту увезле 195,18 милиона барела нафте, а у првом кварталу 582,9 милиона барела нафте.

Коментар