Захарова: Дубоко саосећам са америчким народом

У САД се догодила национална трагедија у сфери људских права, кадрови протеста који су избили као одговор на убиство Афроамериканца Џорџа Флојда изазивају ужас и саосећање, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.
Sputnik
„Историја све ставља на своје место. У мојим речима нема ни трунке злурадости, јер ти видео-снимци, који круже читавим светом, изазивају ужас и пренераженост“, рекла је она у директном емитовању Јутјуб канала „Соловјој лајв“.

Она је рекла да искрено саосећа са Американцима због драме која се догађа у њиховој земљи.

„То је национална трагедија која је сакрила оно, о чему они (САД), вероватно, нису желели ни да говоре ни да слушају, и о чему су делили лекције целом свету. Ради се управо о трагедији у сфери људских права, тој истој области коју су увек сматрали решеном код себе и непроблематичном. Испоставило се да лидерство које су сами себи приписали – није лидерство“, истакла је Захарова.

Она је подсетила да је Америка 2018. године напустила Савет за људска права УН, очигледно јер су схватали шта се спрема унутар њихове државе.

Москва: Ово није први пут да полиција у Америци врши неоправдано насиље

Захарова је такође скренула пажњу да су америчке организације за заштиту људских права, које иначе енергично извештавају о сличним догађајима у свету, првих дана након Флојдовог убиства биле веома суздржане у оценама догађаја који су се одвијали на америчком тлу.

Широм САД настављени су протести због убиства Џорџа Флојда, које се догодило током интервенције полиције у Минеаполису. У Детроиту је током протеста преминуо младић, a у пуцњави у Оклeнду погинуо је један полицајац. Анонимни званичник Беле куће изјавио је да би амерички председник Доналд Трамп могао да пошаље војску у Минеаполис „веома брзо“.

Осим иницијалних демонстрација гневних грађана у Минеаполису, у држави Минесоти, где је у петак распоређена Национална гарда и уведено привремено ванредно стање са полицијским часом, хиљаде људи изашле су на улице и у Чикагу, Детроиту, Лос Анђелесу, Кентакију, Вашингтону, Атланти, Денверу, Коламбусу, Мемфису, Њујорку, известио је Ројтерс.

Бела кућа је чак накратко била под блокадом, опкољена демонстрантима који су узвикивали „нема мира без правде“, а ситуација је била на ивици сукоба када су припадници полиције запретили сузавцем једном дечаку.

Прочитајте још:

Коментар