Москва: Ово није први пут да полиција у Америци врши неоправдано насиље

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Уђи у базу фотографијаМИП Русије
МИП Русије - Sputnik Србија
Пратите нас
Москва позива САД да детаљно истражи убиство Афроамериканца Џорџа Флојда, наведено је у саопштењу руског Министарства иностраних послова.
„Позивамо америчке власти да предузму ефикасне мере како би поправиле ситуацију, да се врате савесном испуњењу међународних обавеза, ускладе национално законодавство са основним принципима Уједињених нација о употреби силе и ватреног оружја снага безбедности, као и да детаљно истраже убиство Џорџа Флојда“, наведено је у саопштењу Министарства.

Руски спољнополитички ресор је истакао да је инцидент који се догодио „није први случај у низу манифестација безакоња и неоправданог насиља које долази од 'чувара реда' у САД“.

„Амерички полицијаци пречесто чине сличне крупне злочине“, истакао је МИП и подсетио на убиство 2016. године, када је полицајац пуцао на малолетника, без обзира што он није покушавао да изведе напад, а такође и на догађај из марта ове године, када је 26-годишња Бреона Тејлор, запослена у хитној помоћи, упуцана у граду Луивилу у америчкој држави Кентаки.

Нереди у Минеаполису - Sputnik Србија
Ухапшен полицајац који је покренуо талас насиља у САД /фото/

Руски МИП је истакао да су се у Сједињеним Америчким Државама јавно накупили системски проблеми у сфери људских права, и набројао да су међу њима: дискриминација на расној, етничкој и верској основи, полицијска самовоља, пристрасност правосуђа, претрпаност затвора, неконтролисана употреба ватреног оружја и 'средстава самоодбране' приватних лица и многих других.

„Жалосно је што уз такву суморну позадину Вашингтон из године у годину одбија да проширује своје међународно-правне обавезе у хуманитарној сфери. Као и пре, не учествује у већини међународних споразума о људским правима, наставља да игнорише препоруке организација за заштиту људских права и свесно доводи до укидања свог учешћа у специјализованим међународним и универзалним структурама“, додало је Министарство подсећајући на излазак САД из Савета за људска права УН.

Подсетимо, у САД се већ трећи дан настављају протести и нереди због смрти Афроамериканца Џорџа Флојда, који је преминуо током привођења у америчком граду Минеаполису. Његова смрт изазвала је масовне нереде у том граду, као и у другим градовима у САД након што је објављен видео-снимак његовог хапшења, на којем се види полицајац који је Флојду прикљештио врат коленом. Флојд је био хоспиталозиван, а током реанимације је преминуо.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала