Може ли „крофна економија“ да спаси свет

Кризе попут тренутне пандемије неретко су повезане са великим друштвеним променама, како на боље тако и на горе. Један од показатеља да и ова криза може представљати прилику за позитивне промене је случај Амстердама – града чији план за опоравак од последица пандемије поштује добробит свих људи и здравље читаве планете.
Sputnik

Пијаце где се воће и поврће одбачено од стране супермаркета узима бесплатно и по потреби, радионице и дебате у окупираним зградама, размене одеће уместо куповине – ове и сличне активности које подривају доминантну логику потрошње и профита по сваку цену увелико се примењују у Амстердаму.

Док се многи од нас питају шта ће пандемија значити за емисије штетних гасова и борбе против климатских промена на дуге стазе, градске власти у Амстердаму ставиле су климатску акцију у срж планова за опоравак од последица растуће здравствене и економске кризе, преноси портал Клима 101.

Наиме, вођени идејама оксфордске економисткиње Кејт Раворт и ауторке књиге "Крофна економија", градске власти су развиле стратегију која одбацује устаљена економска мерила успеха (попут раста БДП-а) у корист дефиниције успеха града засноване на благостању људи и планете.

Крофна економија у теорији и пракси

"Крофну" можемо разумети као економску парадигму у којој су животне вредности у првом плану.

Овај модел дефинише социјалну основу у којој се налазе предуслови за добар живот засновани на циљевима за одрживи развој Уједињених Нација, као и еколошки ниво изнад кога људска активност изазива планетарне штете попут климатских промена и загађења ваздуха. Између њих налази се еколошки безбедно и социјално праведно место за човечанство као простор у коме никоме нису ускраћене основе за добар живот и у коме поштујемо Земљине природне границе.

Поред тога што пружа преглед места на коме се тренутно налазимо у односу на то где би требало да будемо, ‘крофна’ представља алтернативу уверењу да друштвени бољитак мора имати високу цену у виду повећане неједнакости између богатих и сиромашних и еколошке штете, као и да се не може истовремено борити против и једног и другог.

Примењивање ових идеја на нивоу града врши се кроз четири угла сагледавања – еколошки, социјални, локални и глобални – који заједно доприносе новој перспективи о томе како дефинисати успех тако да је он у складу са природом и друштвом. Оваквим приступом град преузима одговорност не само за спровођење локалних акција попут смањења загађености ваздуха, већ и за гаранцију да такве акције неће бити на штету других људи и екосистема. Тако се решење ових проблема заменом локалне производње увозом из других делова света ради смањења емисија и загађења не би уклапало у нови модел, док би овај оквир подржао смањење потрошње као адекватно решење.

Може ли „крофна економија“ да спаси свет

Амстердамска крофна постала је део стратегије града да оствари циљ преласка на циркуларну економију – Амстердам планира да преполови употребу сирових материјала до 2030, а постане потпуно циркуларан до 2050. На пресеку глобалног и социјалног налазе се и захтеви да град узме у обзир порекло производа који се увозе и услове у којима су они произведени, док пресек глобалног и еколошког процењује притисак који град врши на планетарни екосистем.

Успостављања социјалних и планетрних граница

Уместо фокуса на санирање штете након што је она начињена, амстердамски циркуларни циљеви су у складу са кључним концептом крофна економије – да економске активности треба дизајнирати да буду регенеративне и редистрибутивне. Иако ‘крофна’ не нуди решења за све проблеме, важност оваквог модела јесте истовремено усмеравање ка корацима који су неопходни да се град нађе унутар социјалних и планетарних граница.

Како је 55% светског становништва које живи у градовима одговорно за преко 60% енергетске потрошње и преко 70% емисија угљен-диоксида, градови сносе и велики део одговорности за предузимање амбициозних акција. Ово је поготову тачно јер је без радикалних промена потражња градова за материјалним ресурсима предвиђена да порасте са 40 милијарди тона у 2010. на скоро 90 милијарди тона у 2050.

Међутим, велика потрошња није једино што градови деле: преко 90% урбаних области налазе се на обали, што ставља градове у битан ризик од поплава изазваних растућим нивоом мора и јаким олујама.

Након Амстердама градска ‘крофна’ се спрема и за Филаделфију у Пенсилванији и Портланд у Орегону, а многи градови спроводе амбициозне климатске акције и на друге начине – од прекидања инвестирања и тужби усмерених ка фосилним корпорацијама у случају Њујорка, до рада ка елиминисању енергетског сиромаштва и фокуса на климатску правду у доношењу одлука у случају Барселоне.

 

Коментар