Кијев добио рок за објављивање званичног става о Минским споразумима

Кијев треба да представи свој званичан став о Минским споразумима до 19. јуна, наводи се у протоколу састанка Контакт-групе за решавање ситуације у Донбасу, објављеном на сајту Министарства спољних послова самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР).
Sputnik
„Украјина треба до 19. јуна 2020. да додатно разради званичан став Украјине у вези са статусом пакета мера и представи званичне предлоге... о оквирима и могућностима да Украјина реализује пакет мера као правне основе за мирно решавање сукоба“, пише у документу.

Министарка спољних послова ДНР Наталија Никонорова је у коментару на протокол назвала „посвећеност“ украјинске стране Минским споразумима „лепом илузијом“. Такође је навела да постоји несклад између изјава Кијева и „њиховог стварног понашања у оквиру Минске платформе“.

Заменик шефа кијевске делегације Александар Мерешко назвао је пакет мера препоруком, а не смерницама за рад за украјинску страну.

При томе је украјинско руководство, укључујући изјаве председника земље Владимира Зеленског на самиту „нормандијске четворке“ одржаном у Паризу 9. децембра 2019, увек потврђивало да пакет мера за решавање сукоба у Донбасу нема алтернативу и да је обавезујући и за Украјину и за самопроглашену Доњецку и Луганску републику.

Представник Русије у контакт-групи Борис Гризлов је 15. јуна, коментаришући Мерешкову изјаву, рекао да представници Украјине оваквим изјавама још једном покушавају да униште преговарачки процес и „замрзну“ сукоб.

За Кијев Мински споразуми – правно ништавни

Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. Кијев не признаје ДНР и ЛНР и сматра територије ових двеју република окупираним, а устаничке снаге терористичким.

Лидери „нормандијске четворке“ (Русија, Украјина, Француска, Немачка) су 2015. године изгласали пакет мера за реализацију Минских споразума.

Коментар