Кијев добио рок за објављивање званичног става о Минским споразумима

© Sputnik / Сергей Аверин / Уђи у базу фотографијаПрипадник Народне милиције Доњецке Народне Републике (ДНР) поред уништене куће након што су украјинске снаге гранатирале место Горловку
Припадник Народне милиције Доњецке Народне Републике (ДНР) поред уништене куће након што су украјинске снаге гранатирале место Горловку - Sputnik Србија
Пратите нас
Кијев треба да представи свој званичан став о Минским споразумима до 19. јуна, наводи се у протоколу састанка Контакт-групе за решавање ситуације у Донбасу, објављеном на сајту Министарства спољних послова самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР).
„Украјина треба до 19. јуна 2020. да додатно разради званичан став Украјине у вези са статусом пакета мера и представи званичне предлоге... о оквирима и могућностима да Украјина реализује пакет мера као правне основе за мирно решавање сукоба“, пише у документу.

Министарка спољних послова ДНР Наталија Никонорова је у коментару на протокол назвала „посвећеност“ украјинске стране Минским споразумима „лепом илузијом“. Такође је навела да постоји несклад између изјава Кијева и „њиховог стварног понашања у оквиру Минске платформе“.

Заменик шефа кијевске делегације Александар Мерешко назвао је пакет мера препоруком, а не смерницама за рад за украјинску страну.

При томе је украјинско руководство, укључујући изјаве председника земље Владимира Зеленског на самиту „нормандијске четворке“ одржаном у Паризу 9. децембра 2019, увек потврђивало да пакет мера за решавање сукоба у Донбасу нема алтернативу и да је обавезујући и за Украјину и за самопроглашену Доњецку и Луганску републику.

Представник Русије у контакт-групи Борис Гризлов је 15. јуна, коментаришући Мерешкову изјаву, рекао да представници Украјине оваквим изјавама још једном покушавају да униште преговарачки процес и „замрзну“ сукоб.

У Минску је потписано више међудржавних споразума - Sputnik Србија
За Кијев Мински споразуми – правно ништавни

Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. Кијев не признаје ДНР и ЛНР и сматра територије ових двеју република окупираним, а устаничке снаге терористичким.

Лидери „нормандијске четворке“ (Русија, Украјина, Француска, Немачка) су 2015. године изгласали пакет мера за реализацију Минских споразума.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала