Боцан-Харченко: Руски хуманитарци помоћи ће крајевима захваћеним поплавама /фото,видео/

Уколико буде потребно, Руско-српски хуманитарни центар из Ниша помоћи ће крајевима у Србији који су угрожени поплавама, нагласио је амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко приликом посете Нишу.
Sputnik

Харченко је ово изјавио приликом обраћања новинарима након састанка са градоначелником Ниша Дарком Булатовићем. Руски амбасадор дошао је у Ниш како би присуствовао обележавању 75. годишњице победе над фашизмом. Уочи 24. маја, када традиционална Парада победе треба да се одржи на Црвеном тргу, Ниш је једини град у Европи који обележава ову годишњицу. Обележавање годишњице победе померено је услед епидемије вируса корона.

Боцан-Харченко је, осим што је одржао састанак са градоначелником Ниша, посетио и изложбу посвећену победи у Другом светском рату, а положио је и венац на споменик жртвама рата у некадашњем концентрационом логору Црвени крст.

Могућности за развој стратешких односа Русије и Србије побољшале су се након избора у Србији, рекао је амбасадор Боцан-Харченко приликом састанка са Булатовићем у нишкој Градској кући.

Према речима руског амбасадора, сарадња Москве и Београда није прекидана ни у јеку пандемије вируса корона, а посета председника Србије Русији потврђује стратешки карактер односа.

Боцан-Харченко: Руски хуманитарци помоћи ће крајевима захваћеним поплавама /фото,видео/

„Настаје још повољнија ситуација, по нашој оцени, то је јасно. После избора у Србији осигурана је доследност политике према Русији на најбољи и најобухватнији начин“, рекао је амбасадор.

Са амбасадором смо разговарали о проширењу сарадње између града Ниша и градова у Руској Федерацији, рекао је градоначелник Ниша Дарко Булатовић.

„Данас смо искористили прилику да, поред заиста велике сарадње у области образовања и науке, дамо допринос за стварање нових видова сарадње, пре свега у области развоја ваздушног саобраћаја, затим у области напредних технологија и у том смислу наставићемо разговоре и сарадњу у наредном периоду, како би дошло и до сталних резултата у овим областима“, нагласио је Булатовић.

Изложба подсећа на тешке дане рата, казао је амбасадор и још једном подсетио на покушаје ревизије историје.

Боцан-Харченко: Руски хуманитарци помоћи ће крајевима захваћеним поплавама /фото,видео/

„У Русији се отварају архиви који су до сада били тајни, како би јавност сазнала истину. То је најбољи покушај против ревизије историје. Разговор са градоначелником био је изузетно плодан, а величина руске делегације показује значај посете Нишу. Погледали смо презентацију која је приказала велике могућности овог града. Ниш заузима значајно место у свеобухватној српско-руској сарадњи и постоје могућности да сарадња буде много дубља“, казао је Боцан-Харченко.

Он је нагласио да простор за проширење сарадње постоји у научно-образовној сфери, између Научно-технолошког парка у Нишу и Научног центра Сколково из Москве.

Председник Србије Александар Вучић данас је отпутовао у дводневну посету Москви. Вучић ће присуствовати Паради победе 24. јуна, где се очекује да ће се састати са руским председником Владимиром Путином. 

Прочитајте још:

Коментар