Боцан-Харченко: Руски хуманитарци помоћи ће крајевима захваћеним поплавама /фото,видео/

© Sputnik / Дејан СимићАмбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко
Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко - Sputnik Србија
Пратите нас
Уколико буде потребно, Руско-српски хуманитарни центар из Ниша помоћи ће крајевима у Србији који су угрожени поплавама, нагласио је амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко приликом посете Нишу.

Харченко је ово изјавио приликом обраћања новинарима након састанка са градоначелником Ниша Дарком Булатовићем. Руски амбасадор дошао је у Ниш како би присуствовао обележавању 75. годишњице победе над фашизмом. Уочи 24. маја, када традиционална Парада победе треба да се одржи на Црвеном тргу, Ниш је једини град у Европи који обележава ову годишњицу. Обележавање годишњице победе померено је услед епидемије вируса корона.

Боцан-Харченко је, осим што је одржао састанак са градоначелником Ниша, посетио и изложбу посвећену победи у Другом светском рату, а положио је и венац на споменик жртвама рата у некадашњем концентрационом логору Црвени крст.

Могућности за развој стратешких односа Русије и Србије побољшале су се након избора у Србији, рекао је амбасадор Боцан-Харченко приликом састанка са Булатовићем у нишкој Градској кући.

Према речима руског амбасадора, сарадња Москве и Београда није прекидана ни у јеку пандемије вируса корона, а посета председника Србије Русији потврђује стратешки карактер односа.

© Sputnik / Дејан СимићСастанак амбасадора Русије у Србији Александра Боцана-Харченка са градоначелником Ниша
Боцан-Харченко: Руски хуманитарци помоћи ће крајевима захваћеним поплавама /фото,видео/ - Sputnik Србија
Састанак амбасадора Русије у Србији Александра Боцана-Харченка са градоначелником Ниша

„Настаје још повољнија ситуација, по нашој оцени, то је јасно. После избора у Србији осигурана је доследност политике према Русији на најбољи и најобухватнији начин“, рекао је амбасадор.

Са амбасадором смо разговарали о проширењу сарадње између града Ниша и градова у Руској Федерацији, рекао је градоначелник Ниша Дарко Булатовић.

„Данас смо искористили прилику да, поред заиста велике сарадње у области образовања и науке, дамо допринос за стварање нових видова сарадње, пре свега у области развоја ваздушног саобраћаја, затим у области напредних технологија и у том смислу наставићемо разговоре и сарадњу у наредном периоду, како би дошло и до сталних резултата у овим областима“, нагласио је Булатовић.

Изложба подсећа на тешке дане рата, казао је амбасадор и још једном подсетио на покушаје ревизије историје.

© Sputnik / Дејан СимићУ Градској кући у Нишу отворена је изложба посвећена 75. годишњици победе над фашизмом
Боцан-Харченко: Руски хуманитарци помоћи ће крајевима захваћеним поплавама /фото,видео/ - Sputnik Србија
У Градској кући у Нишу отворена је изложба посвећена 75. годишњици победе над фашизмом

„У Русији се отварају архиви који су до сада били тајни, како би јавност сазнала истину. То је најбољи покушај против ревизије историје. Разговор са градоначелником био је изузетно плодан, а величина руске делегације показује значај посете Нишу. Погледали смо презентацију која је приказала велике могућности овог града. Ниш заузима значајно место у свеобухватној српско-руској сарадњи и постоје могућности да сарадња буде много дубља“, казао је Боцан-Харченко.

Он је нагласио да простор за проширење сарадње постоји у научно-образовној сфери, између Научно-технолошког парка у Нишу и Научног центра Сколково из Москве.

Председник Србије Александар Вучић данас је отпутовао у дводневну посету Москви. Вучић ће присуствовати Паради победе 24. јуна, где се очекује да ће се састати са руским председником Владимиром Путином. 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала