Бели медведи ће нестати: Драматично упозорење научника /видео/

Бели медведи ће нестати због убрзаног топљења Арктика, упозорили су научници који су истраживали утицај глобалног згревања на ову угрожену врсту.
Sputnik

Већина белих медведа патиће од глади и смањиће им се репродуктивна моћ већ за 20 година због убрзаног топљења леда на Арктику, а потпуно би могли да изумру до 2100. године, упозорили су научници, преноси Гардијан.

Научници су изучавали два могућа сценарија. Према оном повољнијем, медведи би ипак опстали у малом броју на Острву краљице Елизабете, али би тиме био само одложен њихов нестанак за неколико деценија.

Према проценама, на свету тренутно има око 26.000 поларних медведа који живе у 19 области, од Норвешке, Канаде, Аљаске до Русије. Они су високо зависни од ледених подручја и не могу да опстану у условима у којима нема леда.

За разлику од континенталних рођака, бели медведи су током зиме најактивнији, када им је ударна ловна сезона, док током пролећа и лета преживљавају захваљујући залихама насталим током зиме.

Научници су утврдили да се у појединим стаништима популација белих медведа већ смањила за 25 до 50 одсто у протеклих неколико деценија.

Прочитајте још:

Коментар