Бели медведи ће нестати: Драматично упозорење научника /видео/

© Sputnik / Вера Костамо / Уђи у базу фотографијаБели медвед
Бели медвед  - Sputnik Србија
Пратите нас
Бели медведи ће нестати због убрзаног топљења Арктика, упозорили су научници који су истраживали утицај глобалног згревања на ову угрожену врсту.

Већина белих медведа патиће од глади и смањиће им се репродуктивна моћ већ за 20 година због убрзаног топљења леда на Арктику, а потпуно би могли да изумру до 2100. године, упозорили су научници, преноси Гардијан.

Научници су изучавали два могућа сценарија. Према оном повољнијем, медведи би ипак опстали у малом броју на Острву краљице Елизабете, али би тиме био само одложен њихов нестанак за неколико деценија.

Према проценама, на свету тренутно има око 26.000 поларних медведа који живе у 19 области, од Норвешке, Канаде, Аљаске до Русије. Они су високо зависни од ледених подручја и не могу да опстану у условима у којима нема леда.

За разлику од континенталних рођака, бели медведи су током зиме најактивнији, када им је ударна ловна сезона, док током пролећа и лета преживљавају захваљујући залихама насталим током зиме.

Научници су утврдили да се у појединим стаништима популација белих медведа већ смањила за 25 до 50 одсто у протеклих неколико деценија.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала