Велики пројекат на Макишу из новог руског кредита Србији

Јединствени диспечерски центар за управљање железничким саобраћајем у Србији, који ће се налазити у Београду на Макишу, до краја године треба да добије идејни пројекат, према ком ће бити реконструисан и којим ће се завршити процес усаглашавања свих параметара будућег центра, а који ће израдити компанија „РЖД Интернешнл“.
Sputnik

Почетак пројектовања Центра тренутно се очекује, а уговорена вредност пројекта је девет и по милиона евра. Радови се финансирају из новог руског кредита за железнице, који укупно износи 230 милиона евра. Планирано је да комплетни радови на пројектовању и изградњи Центра буду изведени у неколико фаза у периоду од 2023. до 2025. године.

Велики пројекат на Макишу из новог руског кредита Србији

Идејни пројекат на Макишу до краја године

Будући Јединствени диспечерски центар данас су посетили министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, директор огранка „РЖД Интернешнл“ у Србији Мансурбек Султанов, амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко и генерални директор Инфраструктура железнице Србије Небојша Шурлан.

„Неопходно је да имамо поуздан систем, а тај систем може да нам обезбеди једино поседовање Јединственог диспечерског центра. Ово је место где ће бити централни део диспечерског центра, оперативно-надзорни центар у Макишу“, истакла је Михајловићева.

Током посете приказани су модели радних места возних диспечера и изложена је концепција реконструкције зграде намењене за организацију Центра. Компанија „РЖД Интернешнл“, која до краја године треба да представи идејни пројекат, тренутно обавља претпројектне анализе и преглед инфраструктуре.

„Биће хиљаду петсто километара оптичких мрежа, више од 500 објеката ће бити модификовано, биће нових радних места. Паралелно са пројектовањем и изградњом, у центру града, а потом и у овој згради, биће организовано обучавање будућих диспечера“, изјавио је Султанов.

У складу са партнерством Русије и Србије

Руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко истакао је да пројекат изградње Јединственог диспечерског центра потпуно одговара нивоу стратегијског партнерства између Русије и Србије.

„Овај пројекат потпуно се уклапа не само у план и стратегију развоја Србије, наше пријатељске државе, већ и у развој инфраструктуре у источној и централној Европи. Не бих погрешио ако кажем и у читавој Европи“, напоменуо је Боцан-Харченко.

Велики пројекат на Макишу из новог руског кредита Србији

Будући Јединствени диспечерски центар обишли су и српски студенти који студирају у железничким високошколским установама у Русији.

„Остале су ми још три године до завршетка факултета. Планови су ми да се по завршетку вратим у Србију као инжењер и допринесем даљем развоју наших железница, заједно са ’РЖД Интернешнлом‘, с обзиром да смо њихови стипендисти“, каже за Спутњик један од студената Огњен Милутиновић (22).

Велики пројекат на Макишу из новог руског кредита Србији

Стварањем Јединственог диспечерског центра систем за управљање свим железничким пругама у Србији биће централизован и аутоматизован. Информације о стању инфраструктуре, проласку возова стизаће у режиму реалног времена, што ће пружити огромне могућности за оперативно доношење одлука и стратешко планирање.

Оснивањем Центра биће омогућено да се инфраструктура у земљи интегрише у Трансевропске саобраћајне коридоре, што ће обезбедити превоз робе из земаља централне Европе до лука у Грчкој, Бугарској, Црној Гори и обратно. Осим главног у Београду, додатни центри биће смештени у Нишу, Пожеги и Новом Саду.

Велики пројекат на Макишу из новог руског кредита Србији

У изградњи Јединственог диспечерског центра биће коришћена најсавременија техничка решења и системи засновани на искуству „Руских железница“ у организацији диспечерских центара и развоју технологије диспечерског управљања у Русији, која има 86 хиљада километара железничких пруга.

Прочитајте још:

Коментар