Српска доставила документ председнику Србије: Указали на антидејтонско понашање

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да су из Републике Српске доставили документа председнику Србије Александру Вучићу у којима указују на антидејтонско понашање високог представника међународне заједнице у БиХ, те да су и тиме желели да покажу да западне земље имају двоструке аршине када је реч о питањима РС и Косова и Метохије.
Sputnik
Запад се игра пламеном: Република Српска ојачала позицију Београда у бици за Косово

„Наравно да је то део наших разговора које смо имали у Бањалуци и потребе да председника Вучића, односно Србију, упознамо са антидејтонским понашањем високог представника међународне заједнице у БиХ поводом примене Дејтонског споразума“, појаснио је синоћ Додик у изјави за Танјуг.

Он је истакао да желе да подрже председника Вучића у настојању да на прави начин и са додатном снагом уђе у преговоре са Приштином.

„Ми смо доставили председнику Србије информације о антидејтонским понашању, као акт који је разматран и разматра се на влади. Наравно да већ имамо закључке везано за антидејтонско понашање и кршење Дејтона у Скупштини РС и у целини ћемо те документе доставити председнику Србије“, навео је Додик.

То је, истиче, учињено, с обзиром да Србија разговара са Приштином, а да су неке западне земље рекле да прихватају независност Косова, док те исте западне земље крше Дејтон, тако што Републици Српској одузимају права, желе да је конзервирају и направе унитарну БиХ.

То је, наглашава Додик, потпуно обрнути процес који је виђен на примеру Косова и Метохије.

„Дакле, идеја да се Вучићу доставе подаци у том погледу и да може на релевантан начин да упореди различито понашање међународне заједнице у готово идентичним ситуацијама везано за статусе“, навео је Додик.

Он је истакао да потпуно разуме да је за Вучића то тешко питање, али да Србија као гарант Дејтонског споразума, треба и има обавезу, што председник и показује, да заштити легитимна права РС, стечена Уставом и Дејтонским споразумом.

„Уколико међународна заједница сматра да је Косово независно, а један део ње је већ показао да признаје независно Косово, већина земаља ЕУ и САД, онда ми сматрамо да и ми можемо као РС да истакнемо право на регулацију статуса који нама одговара“, рекао је Додик.

Понавља да је РС трајно незадовољна статусом у БиХ, јер им она, каже, ништа није добро донела.

„И БиХ и високи представник и међународна заједница су одузимали права РС и они желе да европским процесом БиХ, то насиље верификују и да се промени Устав и убаци у Устав и све надлежности пребаце на Сарајево“, рекао је Додик.

Србима нико ништа није дао, Босна превише добила Дејтоном

Раније данас, Вучић је изјавио да је добио „одређене папире“ из Републике Српске, те да очекује и одређене одлуке Скупштине Републике Српске, па ће промислити како по том питању да се одреди Србија.

Није прецизније говорио о тим папирима, а споменуо их је у контексту изазова који очекују Србију, а пре свега, како је рекао, по питању Косова и Метохије.

Једини „папири“ који су раније најављени из Бањалуке тичу се изјаве Милорада Додика, на заједничкој прес конференцији у Бањалуци, да је председнику Србије рекао да се не може разговарати о одвајању Косова, а да се притом не разговара и о статусу Републике Српске, односно да „ако Косово остаје у Србији и РС остаје у БиХ“.

Додик је пренео тада новинарима да се Вучић није изјашњавао о тој тези, а Вучић је рекао да ће то учинити када добије образложење на папиру.

Прочитајте још:

Коментар