Повучен кордон испред Лукашенкове резиденције

Кордон који је обезбеђивао резиденцију председника Белорусије Александра Лукашенка уклоњен је, а демонстранти су се разишли, јавио је дописник Спутњика са лица места.
Sputnik

Тренутно се на месту где је био постављен кордон налази неколико припадника интервентне полиције.  Он моле преостале учеснике протеста да се разиђу кућама.

Испред стеле Минск такође више нема демонстраната, иако је киша, која је нешто раније почела да пада, престала.

 

Повучен кордон испред Лукашенкове резиденције

У недељу су се присталице опозиције окупиле на авенији Независности у центру Минска, а затим се преместиле на авенију Победника, где се налази резиденција председника државе Александра Лукашенка – Палата независности.

Протести у Белорусији

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су три особе.  

Прочитајте још:

Коментар