Повучен кордон испред Лукашенкове резиденције

© Sputnik / Евгений Одиноков / Уђи у базу фотографијаПрипадници белоруских снага безбедности током протеста опозиције у Минску
Припадници белоруских снага безбедности током протеста опозиције у Минску - Sputnik Србија
Пратите нас
Кордон који је обезбеђивао резиденцију председника Белорусије Александра Лукашенка уклоњен је, а демонстранти су се разишли, јавио је дописник Спутњика са лица места.

Тренутно се на месту где је био постављен кордон налази неколико припадника интервентне полиције.  Он моле преостале учеснике протеста да се разиђу кућама.

Испред стеле Минск такође више нема демонстраната, иако је киша, која је нешто раније почела да пада, престала.

 

© AP Photo / Белсат ТБКордон белоруских снага безбедности у близини Трга независтности у Минску
Повучен кордон испред Лукашенкове резиденције - Sputnik Србија
Кордон белоруских снага безбедности у близини Трга независтности у Минску

У недељу су се присталице опозиције окупиле на авенији Независности у центру Минска, а затим се преместиле на авенију Победника, где се налази резиденција председника државе Александра Лукашенка – Палата независности.

Протести у Белорусији

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су три особе.  

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала