Балтичке земље се одричу електричне енергије из Белорусије

Владе балтичких држава утврдиле су нова правила трговине електричном енергијом са трећим земљама која предвиђају престанак куповине струје од Белорусије, након покретања рада нуклеарне електране у Островцу (БелАЕС), саопштили су у Министарству економије и комуникација Естоније.
Sputnik
„У складу са споразумом, прекида се трговина електричном енергијом балтичких земаља и Белорусије, након пуштања у рад нуклеарне електране због чега ће бити уведен систем сертификовања порекла електричне енергије“, наводи се у саопштењу. Споразум су потписала одговорна лица у Министарствима енергетике Естоније, Литваније и Летоније.

У складу са споразумом обим трговине електричном енергијом балтичких земаља са трећим државама ће се дупло смањити, саопштили су у Министарству енергетике и комуникација Естоније. Споразум ће бити важити до момента синхронизације електричних система балтичких држава са западном Европом, која је планирана до буде завршена до краја 2025. године.

У августу је председник Литваније Гитанас Гаутседа изјавио да на увоз струје са белоруске нуклеарне станице треба гледати као на подршку режиму Александра Лукашенка. Убрзо после тога је и премијер Летоније Кришјанис Каринш изјавио, да ће Летонија прекинути да купује и продаје електричну енергију Белорусији након пуштања у рад нуклеарне електране.

Шта ЕУ у ствари хоће у Белорусији?

Литвански парламент је закључио да БелАЕС представља претњу националној безбедности и 2017. године је забранио куповину, па чак и експорт струје. Виљнус је имао намеру да у бојкот укључи и суседне државе, али дуго није успео да их убеди.

Званично отварање белоруске нуклеарне електране БелАЕС је обављено  7. августа, међутим, почетак производње је планиран тек за четврти квартал. 

Прочитајте још:

Коментар