Откривен садржај досијеа из Специјалног суда који су стигли на адресу ветерана ОВК

Секретар Организације ратних ветерана тзв. ОВК Фатон Кљинаку открио је садржај досијеа из Специјалног суда који су донети у њихову канцеларију, наводећи да се ради о „комуникацији“ између Специјалног тужилаштва за злочине ОВК и Тужилаштва из Београда у вези са саслушањима која су вођена у времену током и после сукоба.
Sputnik

Како је објавио портал „Клан Косова“, Кљинаку тврди да су та саслушања у Србији рађена под притиском, те да је „саслушаванима прећено смрћу уколико не би сарађивали“.

„Они непрестано комуницирају са тужилаштвом српског окупатора и не само овај суд, већ су и Унмик и Еулекс сарађивали са Србијом да би оптужили бивше борце ОВК. Знамо да се све што Србија истражује ради у одређене сврхе. Тражили смо да то учини локални суд, али посланици су направили велику грешку када су гласали за Специјални суд. Тражили смо измену закона о овом суду због истраге свих ратних злочина“, навео је Кљинаку.

Гостујући у телевизијској емисији „Око 7“, он је рекао да су досијеи „довезени у пакету и остављени на пријемници“, после чега су приметили да су у њему документа.

Кљинаку је навео да су случај одмах пријавили медијима јер „никада нису веровали тужилаштву или међународној правди“.

Како тврди, потом су истражитељима Специјалног суда који су дошли у канцеларију казали шта се догодило.

„Сматрали смо то провокацијом. Дали смо три примерка медијима, а један смо сачували за косовско тужилаштво“, додао је он.

На питање шта је садржај ових досијеа, он је поновио да су у питању саслушања и комуникације Специјалног тужилаштва са колегама из Србије, који су желели да саслушају неке сведоке, као и да се односе на године 2008, 2009. и 2015.

Иначе, поменуту документацију, за коју приштински медији наводе да су „досијеи о злочинима на Косову и Метохији који садрже и имена сведока“, према ранијим тврдњама званичника Организације ветерана ОВК, тој организацији је доставила непозната особа.

У пакету са, наводно, 4.000 досијеа, било је и писмо са поруком да ће ускоро стићи још 7.000 таквих досијеа.

Приштински медији су објавили фотографије поменуте документације на којима се види да је махом реч о захтевима Специјалног истражног тима (СИТФ, којег је наследило Специјализовано тужилаштво) за сарадњу и за достављање информација, Београду и Приштини.

Прочитајте још:

Коментар