Напад на Дубровки, и данас жива рана Русије - премијерно на филмском платну

На фестивалу „Кинотаур“ у Сочију премијерно је приказан руски филм „Конференција“ младог руског редитеља Ивана Твердовског, посвећен једном од најболнијих догађаја у новијој историји Русије, терористичком нападу у Позоришном центру на Дубровки у Москви 2002. године.
Sputnik

Ово је четврти дугометражни филм у биографији редитеља и први филм у Русији о трагедији која се догодила током извођења мјузикла „Норд-Ост“, а у којој је живот изгубило 130 људи, махом гледалаца.

Филмска прича креће од меморијалне вечери коју је организовала жена која је била међу таоцима. Она се након трагедије, у којој је изгубила сина, повукла у један руски манастир, а осамнаест година касније одлучује да у злокобној дворани окупи бивше таоце и да с њима подели сећања на трагични догађај.

Филмски сценарио писан je на основу разговора редитеља с људима који су заиста преживели терористички напад на Дубровки, али у филму играју професионални глумци: Наталија Павленкова, Олга Лапшина, Ксенија Зујева, Александар Семчов, Јан Цапник, Филип Авдејев.

Редитељ је навео да су јунаци филма „људи који покушавају да савладају свој осећај страха“.

„Ово је филм о страху и посттрауматском синдрому, није директно повезан с догађајима на Дубровки. Дошао је тренутак у којем сам пожелео да се бавим овом темом и одлучио да је изразим кроз догађај који се догодио негде у мом окружењу и који је погодио све“, рекао је Твердовски.

Када се терористички напад догодио редитељ је имао 11 година, али се веома добро сећа шока који је код њега изазвао тај догађај.

Напад на Дубровки, и данас жива рана Русије - премијерно на филмском платну

„Знам људе који су тамо радили. То чак није било ни далеко од моје куће. У мојој школи на Дубровки погинула је девојчица. И даље се суочавам с тим“, прича редитељ.

У финалу једна лична прича прераста у универзални разговор о природи људског страха и проблему посттрауматског синдрома код људи који су преживели терористичке нападе.

Међу глумцима су и двојица уметника који су и сами преживели напад на Дубровки, Филип Авдејев и Роман Шваков. Према речима Твердовског, било је веома тешко, у емотивном смислу, снимати филм у дворани у којој се трагедија догодила.

Међународна премијера филма „Конференција“ била је на недавно одржаној 77. Мостри. Редитељ каже да нико на Венецијанском фестивалу није остао равнодушан погледавши га и додаје да би у биоскопску дистрибуцију филм требало да уђе током октобра.

„Чудно је да до сада није снимљен такав филм, али боље је бити први касно, него никада“, додаје Твердовски.
Коментар