Напад на Дубровки, и данас жива рана Русије - премијерно на филмском платну

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаСећање на жртве терористичког напада у Москви 2002. године
Сећање на жртве терористичког напада у Москви 2002. године - Sputnik Србија
Пратите нас
На фестивалу „Кинотаур“ у Сочију премијерно је приказан руски филм „Конференција“ младог руског редитеља Ивана Твердовског, посвећен једном од најболнијих догађаја у новијој историји Русије, терористичком нападу у Позоришном центру на Дубровки у Москви 2002. године.

Ово је четврти дугометражни филм у биографији редитеља и први филм у Русији о трагедији која се догодила током извођења мјузикла „Норд-Ост“, а у којој је живот изгубило 130 људи, махом гледалаца.

Филмска прича креће од меморијалне вечери коју је организовала жена која је била међу таоцима. Она се након трагедије, у којој је изгубила сина, повукла у један руски манастир, а осамнаест година касније одлучује да у злокобној дворани окупи бивше таоце и да с њима подели сећања на трагични догађај.

Филмски сценарио писан je на основу разговора редитеља с људима који су заиста преживели терористички напад на Дубровки, али у филму играју професионални глумци: Наталија Павленкова, Олга Лапшина, Ксенија Зујева, Александар Семчов, Јан Цапник, Филип Авдејев.

Редитељ је навео да су јунаци филма „људи који покушавају да савладају свој осећај страха“.

„Ово је филм о страху и посттрауматском синдрому, није директно повезан с догађајима на Дубровки. Дошао је тренутак у којем сам пожелео да се бавим овом темом и одлучио да је изразим кроз догађај који се догодио негде у мом окружењу и који је погодио све“, рекао је Твердовски.

Када се терористички напад догодио редитељ је имао 11 година, али се веома добро сећа шока који је код њега изазвао тај догађај.

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Уђи у базу фотографијаЕкипа руског филма „Конференција“ на црвеном тепиху фестивала „Кинотаур“ у Сочију.
Напад на Дубровки, и данас жива рана Русије - премијерно на филмском платну - Sputnik Србија
Екипа руског филма „Конференција“ на црвеном тепиху фестивала „Кинотаур“ у Сочију.

„Знам људе који су тамо радили. То чак није било ни далеко од моје куће. У мојој школи на Дубровки погинула је девојчица. И даље се суочавам с тим“, прича редитељ.

У финалу једна лична прича прераста у универзални разговор о природи људског страха и проблему посттрауматског синдрома код људи који су преживели терористичке нападе.

Међу глумцима су и двојица уметника који су и сами преживели напад на Дубровки, Филип Авдејев и Роман Шваков. Према речима Твердовског, било је веома тешко, у емотивном смислу, снимати филм у дворани у којој се трагедија догодила.

Међународна премијера филма „Конференција“ била је на недавно одржаној 77. Мостри. Редитељ каже да нико на Венецијанском фестивалу није остао равнодушан погледавши га и додаје да би у биоскопску дистрибуцију филм требало да уђе током октобра.

„Чудно је да до сада није снимљен такав филм, али боље је бити први касно, него никада“, додаје Твердовски.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала