Намирнице које испуштају отров када се подгреју

Савремени начин живота и многобројне обавезе не остављају довољно времена за свакодневно спремање ручка, па често исти оброк оставимо за наредни дан. Ипак, нису све намирнице погодне за подгревање јер могу постати токсичне.
Sputnik

Из тог разлога, требало би бити пажљив са следећим намирницама:

Пиринач

Подгрејани пиринач, уколико се не чува на прави начин, може изазвати дијареју или повраћање. Ако се чува на собној температури, у њему се врло брзо развијају отровне бактерије.

Намирнице које испуштају отров када се подгреју

Зато би скувани пиринач требало чувати у фрижидеру у затвореној посуди. Безбедан је за употребу ако се одмах подгреје и поједе.

Кромпир

Ако се кувани кромпир чува на собној температури, врло брзо се могу развити бактерије које изазивају тровање храном. Најбоље би било да се већ припремљени кромпир чува у фрижидеру.

Намирнице које испуштају отров када се подгреју

Требало би га подгрејати у микроталасној или на рингли.

Лук, целер и цвекла

Ове намирнице су чест састојак у супама и чорбама. Ипак, ако се подгревају, могу да отпуштају токсине. Разлог за бригу су нитрати који се у овим намирницама налазе.

Намирнице које испуштају отров када се подгреју

Нарочито је опасно ако се подгревају више пута, тако да би најбоље било да се загреје само она количину која ће се сигурно појести.

Јаја

Било да су кувана, пржена или печена, јајаникако не би смела да се подгревају.

Намирнице које испуштају отров када се подгреју

С обзиром да су богата протеинима, подгревање може изменити њихову структуру и изазвати озбиљне проблеме са дигестивним трактом.

Пилетина

Баш као и јаја, и пилетина је врло богата протеинима. Ако се конзумира подгрејана, може изазвати болове у стомаку, дијареју или повраћање.

Неопходно је пилетину добро прокувати, односно, загрејати довољно дуго да и унутрашњост буде топла. Најбоље решење је да се поједе хладна у салати или сендвичу.

Намирнице које испуштају отров када се подгреју
Уља и масноће

Многа уља оксидују врло брзо, као што су уље од лешника, ораха, уље од коштица грожђа и авокада. Ако их искористите поново за кување или пржење, створиће се опасне транс масти.

Тачније, најбоље би било да било коју врсту масноће не користите више пута, већ да је баците одмах након употребе, преноси портал „Ддл“.

Намирнице које испуштају отров када се подгреју
Печурке

Протеини у печуркама мењају своју структуру када се поново загревају и због тога могу бити врло опасне.

Такође, није препоручљиво ни чување печурака на собној температури јер могу испустити токсине уколико се не чувају на сувом и хладном месту, како је препоручено.

Најбоље би било да се печурке конзумирају одмах по припреми и да се не чувају дуже од једног дана у фрижидеру.

Намирнице које испуштају отров када се подгреју

Прочитајте још:

Коментар