Војска Црне Горе иде у НАТО мисију у Ираку

Генералштаб Војске Црне Горе није одустао од упућивања припадника Војске у НАТО мисију у Ираку, која ће се реализовати када се за то створе услови, саопштено је из Министарства одбране.
Sputnik

Како преноси подгорички лист Побједа спровођење те одлуке је још на чекању због безбедносне ситуације у Ираку, која је погоршана након догађаја покренутих америчким убиством иранског генерала Касима Сулејманија.

"Припадници НАТО мисије у Ираку су почетком године делимично повучени услед погоршања безбедносне ситуације у Ираку. У међувремену је проглашена и пандемија вируса ковид 19, што је додатно отежало процес упућивања у мисију. Припреме за упућивање припадника Војске Црне Горе су у току, а биће реализовано када се за то створе технички и други услови", рекли су у Министарству.

Војно присуство у Ираку значајно је смањено након убиства Сулејманија, а своје снаге повукле су и Хрватска и Словенија, које су војнике из Багдада преместиле у Кувајт.

Ирачки безбедносни извори изјавили су недавно да је тренутно смањење обима војног присуства међународне коалиције у Ираку коју предводе Сједињене Америчке Државе део операције замене ових снага другим из НАТО савеза у будућности.

Прочитајте још:

Коментар