Путин честитао кинеском председнику годишњицу оснивања Народне Републике Кине

Председник Русије Владимир Путин упутио је телеграм честитке председнику Народне Републике Кине Си Ђинпингу поводом 71. годишњице оснивања Народне Републике Кине, у којем је истакао значајну улогу Пекинга у међународним пословима, саопштила је прес-служба Кремља.
Sputnik

„Владимир Путин нагласио је да се Кина самоуверено креће путем социјално-економског и научно-технолошког развоја, с правом ужива висок ауторитет на светској сцени и игра значајну конструктивну улогу у међународним пословима“, наводи се у саопштењу.

Путин је истакао да Русија придаје велики значај партнерству и стратешкој сарадњи са Кином и да је усмерена на даљу изградњу билатералног дијалога и плодне сарадње у различитим областима. Путин је такође приметио да је Русија усмерена на координацију напора у супротстављању изазовима регионалне и глобалне безбедности, укључујући пандемију вируса корона.

„Ово, несумњиво, одговара основним интересима руског и кинеског народа, иде у складу са јачањем безбедности и стабилности у целом свету“, нагласио је председник.

Председавајући Комунистичке партије Мао Цедунг је 21. септембра 1949. године прогласио Народну Републику Кину говором на Првом пленарном заседању Кинеске народне политички консултативне конференције.

Коментар