Киргизија: Странка с највише гласова спремна за ново гласање, сукоби трају, 120 повређених

Странка „Биримдик“ (Јединство) која води на парламентарним изборима у Киргизији изразила је спремност за поновљено гласање. У Киргизији су јуче одржани избори а данас су у главном граду избили протести присталица странака које нису прешле цензус. Њихов главни захтев је понављање избора.
Sputnik

„Политичка партија Биримдик је спремна за понављање избора ако до тога дође. Биримдик позива и друге странке које су прешле цензус на то“, написао је на Твитеру представник странке за медије Адилет Султаналијев.

Према прелиминарним подацима највише гласова су освојили: „Јединство“ (провладина партија) – 24, 52 одсто гласова, „Домовина Киргизија“ (такође провладина странка) – 23,89 одсто и две центристичке странке -  „Киргизија“ – 8,73 одсто  и „Јединствена Киргизија“ – 7,11 одсто гласова. 

Остале нису прешле цензус од седам одсто гласова.

У граду и даље трају сукоби полиције и демонстраната, а према најновијим подацима Министарства здравља, има 120 повређених, од којих су неки у тешком стању.

Половину повређених чине полицајци. Сукоби трају већ пет сати а демонстранти су поново заузели централни трг Ала-То, док је у осталим деловима града сада углавном мирно.

 

Коментар