Сећање на краља италијанске комедије Алберта Сордија у Југословенској кинотеци

Пето издање Фестивала италијанско-српског филма које ће се одржати од 17. до 25. октобра у Југословенској кинотеци у Београду, слави стогодишњицу од рођења чувеног италијанског глумца Алберта Сордија.
Sputnik

На програму петог издања Фестивала италијанско-српског филма наћи ће се шест остварења савремене италијанске продукције, а у знак сећања на римског глумца Алберта Сордија биће приказана ретроспектива његових филмова.

Фестивал ће свечано бити отворен у суботу 17. октобра у 19.00 часова у Југословенској кинотеци (Узун Миркова 1) изложбом посвећеном Алберту Сордију и пројекцијом филма „Извините, Алберто Сорди?“. Реч је о биографском телевизијском филму, који говори о двадесет година живота Алберта Сордија, од самих почетака до стицања славе. Глумац Едоардо Пеше, коме је поверена улога Алберта Сордија, присуствоваће отварању фестивала, а придружиће му се и режисер филма Лука Манфреди и продуцент Серђо Ђусани.

Сећање на краља италијанске комедије Алберта Сордија у Југословенској кинотеци

Од 18. октобра на репертоару фестивала наћи ће се „Пинокио“ редитеља Матеа Гаронеа, који је на овогодишњој додели награда Донателов Давид био номинован у 15, а победио у чак пет категорија, „Пет је савршен број“ редитеља Игора Туверија, „То је за твоје добро“, „У Тор Бела Монаци никада не пада киша“, „Мој брат јури диносаурусе“ и филм „Чекајући варваре“ колумбијског режисера Чира Гвере.

Српски филмови на платформи ТАТАТУ

На платформи ТАТАТУ публика ће моћи да погледа филмове нове српске продукције: „Асиметрија“, дебитантско остварење Маше Нешковић, „Ајвар“, Ане Марије Роси, „Хотел Београд“ са Милошем Биковићем у главној улози, „Отац“ Срдана Голубовића и „Шавови“ Мирослава Терзића.

Сећање на краља италијанске комедије Алберта Сордија у Југословенској кинотеци

У циљу подржавања међународне културне сарадње, на сусрету српских и италијанских професионалаца биће речи о независном филму, аудио-визуелној индустрији и о предстојећем Споразуму о италијанско-српској филмској копродукцији. На платформи ТАТАТУ биће могуће погледати обраћање италијанских професионалаца из филмског сектора, а биће и представљена нова бесплатна апликација Italy for Movies, која је посвећена италијанским центрима филмске и аудио-визуелне продукције.

Фестивал је подржала Културна асоцијација Excellence International, у сарадњи са Италијанским институтом за културу у Београду, Југословенском кинотеком, Министарством културних добара, културних активности и туризма Италије, Институтом Луче/Чинечита и Експерименталним филмским центром.

Коментар