Сећање на краља италијанске комедије Алберта Сордија у Југословенској кинотеци

© Фото : Фестивал италијанско-српског филма Фестивал италијанско-српског филма
 Фестивал италијанско-српског филма  - Sputnik Србија
Пратите нас
Пето издање Фестивала италијанско-српског филма које ће се одржати од 17. до 25. октобра у Југословенској кинотеци у Београду, слави стогодишњицу од рођења чувеног италијанског глумца Алберта Сордија.

На програму петог издања Фестивала италијанско-српског филма наћи ће се шест остварења савремене италијанске продукције, а у знак сећања на римског глумца Алберта Сордија биће приказана ретроспектива његових филмова.

Фестивал ће свечано бити отворен у суботу 17. октобра у 19.00 часова у Југословенској кинотеци (Узун Миркова 1) изложбом посвећеном Алберту Сордију и пројекцијом филма „Извините, Алберто Сорди?“. Реч је о биографском телевизијском филму, који говори о двадесет година живота Алберта Сордија, од самих почетака до стицања славе. Глумац Едоардо Пеше, коме је поверена улога Алберта Сордија, присуствоваће отварању фестивала, а придружиће му се и режисер филма Лука Манфреди и продуцент Серђо Ђусани.

© Фото : Фестивал италијанско-српског филмаИзложба фотографија посвећена чувеном глумцу Алберту Сордију
Сећање на краља италијанске комедије Алберта Сордија у Југословенској кинотеци - Sputnik Србија
Изложба фотографија посвећена чувеном глумцу Алберту Сордију

Од 18. октобра на репертоару фестивала наћи ће се „Пинокио“ редитеља Матеа Гаронеа, који је на овогодишњој додели награда Донателов Давид био номинован у 15, а победио у чак пет категорија, „Пет је савршен број“ редитеља Игора Туверија, „То је за твоје добро“, „У Тор Бела Монаци никада не пада киша“, „Мој брат јури диносаурусе“ и филм „Чекајући варваре“ колумбијског режисера Чира Гвере.

Српски филмови на платформи ТАТАТУ

На платформи ТАТАТУ публика ће моћи да погледа филмове нове српске продукције: „Асиметрија“, дебитантско остварење Маше Нешковић, „Ајвар“, Ане Марије Роси, „Хотел Београд“ са Милошем Биковићем у главној улози, „Отац“ Срдана Голубовића и „Шавови“ Мирослава Терзића.

© Фото : Фестивал италијанско-српског филмаФилм „Пинокио“ са Робертом Бенинијем у главној улози
Сећање на краља италијанске комедије Алберта Сордија у Југословенској кинотеци - Sputnik Србија
Филм „Пинокио“ са Робертом Бенинијем у главној улози

У циљу подржавања међународне културне сарадње, на сусрету српских и италијанских професионалаца биће речи о независном филму, аудио-визуелној индустрији и о предстојећем Споразуму о италијанско-српској филмској копродукцији. На платформи ТАТАТУ биће могуће погледати обраћање италијанских професионалаца из филмског сектора, а биће и представљена нова бесплатна апликација Italy for Movies, која је посвећена италијанским центрима филмске и аудио-визуелне продукције.

Фестивал је подржала Културна асоцијација Excellence International, у сарадњи са Италијанским институтом за културу у Београду, Југословенском кинотеком, Министарством културних добара, културних активности и туризма Италије, Институтом Луче/Чинечита и Експерименталним филмским центром.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала