Јереван: Имамо доказ о присуству турских специјалаца у Карабаху

Јерменија је изјавила да има информације о учешћу турских специјалних снага у борбеним дејствима у Карабаху.
Sputnik

Како је саопштила прес-служба Државног тужилаштва Јерменије, Јереван има „чињеничне податке“ који то потврђују.

Од почетка заоштравања ситуације у Карабаху Турска је изражавала своју подршку Азербејџану, али је више пута истицала да не учествује у сукобу.

Тужилаштво је додало да су информације добијене у оквиру кривичног поступка покренутог „о покретању агресивног рата против Јерменије и Арцаха (Карабаха), грубих кршења међународног хуманитарног права, тешких злочина против мира и безбедности човечанства“.

Такође је наведено да су, према добијеним информацијама, још од августа 2020. године припадници специјалних јединица Оружаних снага Турске одржавали курсеве интензивне борбене обуке за азербејџанске војнике.
Азербејџан: Спремни смо за примирје, али Јерменија мора прва да спусти оружје

Тужилаштво додаје да је од 3. септембра у Азербејџану упућен позив резервистима који су „почели да пролазе борбену обуку у различитим јединицама Оружаних снага Азербејџана“. Додаје се и да су од 21. септембра „резервисти и јединице регуларне војске Азербејџана били распоређени на контакт линији и у ноћи 27. септембра добили наређење данападну борбене положаје Арцаха у свим правцима, користећи све врсте наоружања доступних Оружаним снагама Азербејџана“.

У саопштењу Тужилаштва се додаје да су од средине септембра у густо насељеним азербејџанским насељима и неупадљивим местима били распоређени артиљеријски системи. Тужилаштво Јерменије наводи да су „ови системи извршавали борбене задатке“.

Сукоб у Нагорно-Карабаху

Борбе на контакт линији у Карабаху почеле су 27. септембра. Баку и Јереван међусобно се оптужују за избијање сукоба. У Јерменији је објављено ратно стање и општа мобилизација. У Азербејџану је уведен полицијски час и делимична мобилизација.

У Москви су 9. октобра одржани преговори министара спољних послова Јерменије и Азербејџана који су трајали више од десет сати и завршени усвајањем споразума о прекиду ватре од поднева 10. октобра у хуманитарне сврхе ради размене ратних заробљеника и других притворених особа и тела мртвих. Међутим, истог дана стране су почеле да се међусобно оптужују за кршење примирја.

Други покушај организовања хуманитарног прекида ватре учињен је у ноћи између 17. и 18. октобра, али већ неколико сати након што је примирје ступило на снагу, Јерменија и Азербејџан међусобно су почели да се оптужују да га друга страна није испоштовала.

Прочитајте још:

 

Коментар