Бирач гласао за Путина на локалним изборима у Украјини

Кандидат за градску скупштину Черниговске области Украјине Игор Полујан рекао је да је један од гласача поништио гласачки листић током локалних избора додајући политичку партију „Јединствена Русија“ и име председника Русије Владимира Путина.
Sputnik
„Сигуран сам да нисте видели ништа слично. На мом бирачком месту гласају за Путина и странку ‘Јединствена Русија’, написао је Полујан на свом Фејсбук профилу.  

У Украјини су 25. октобра одржани локални избори. Паралелно су грађани учествовали и у анкети коју је иницирао председник Украјине Владимир Зеленски на пет тема. Према подацима, борба за место градоначелника највећих украјинских градова: Кијева, Одесе, Дњепра и Љвова, наставиће се у другом кругу. Досадашњи градоначелник Харкова Генадиј Кернес победио је у првом кругу гласања. Према Централној изборној комисији, излазност на изборима била је 36,88 процената.

Русија: Кијев саботира излаз из преговарачког ћорсокака о Донбасу

Локалне власти се бирају на петогодишњи мандат. Резултати локалних избора морају бити потврђени до 6. новембра и објављени у року од пет дана. Ако у градовима у којима је предвиђен други круг избора, ниједан од кандидата не добије 50 процената плус један глас, ново гласање мора бити одржано у року од три недеље.

Избори се нису одржали на територији Доњецке и Луганске области које нису под контролом Кијева. Према резолуцији коју је усвојио парламент, избори на овим територијама могу да се одрже након повлачења свих „оружаних формација“ и преноса контроле над украјинско-руском границом. У јулу је опуномоћени представник Русије на преговорима о решавању украјинског сукоба Борис Гризлов изјавио да је одлука Врховне раде о одржавању локалних избора у супротности са споразумима из Минска.

Коментар