Бирач гласао за Путина на локалним изборима у Украјини

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаУкрајинске заставе испред кијевске градске администрације
Украјинске заставе испред кијевске градске администрације - Sputnik Србија
Пратите нас
Кандидат за градску скупштину Черниговске области Украјине Игор Полујан рекао је да је један од гласача поништио гласачки листић током локалних избора додајући политичку партију „Јединствена Русија“ и име председника Русије Владимира Путина.
„Сигуран сам да нисте видели ништа слично. На мом бирачком месту гласају за Путина и странку ‘Јединствена Русија’, написао је Полујан на свом Фејсбук профилу.  

У Украјини су 25. октобра одржани локални избори. Паралелно су грађани учествовали и у анкети коју је иницирао председник Украјине Владимир Зеленски на пет тема. Према подацима, борба за место градоначелника највећих украјинских градова: Кијева, Одесе, Дњепра и Љвова, наставиће се у другом кругу. Досадашњи градоначелник Харкова Генадиј Кернес победио је у првом кругу гласања. Према Централној изборној комисији, излазност на изборима била је 36,88 процената.

Прелаз Јеленовка између Украјине и Доњецке Народне Републике - Sputnik Србија
Русија: Кијев саботира излаз из преговарачког ћорсокака о Донбасу

Локалне власти се бирају на петогодишњи мандат. Резултати локалних избора морају бити потврђени до 6. новембра и објављени у року од пет дана. Ако у градовима у којима је предвиђен други круг избора, ниједан од кандидата не добије 50 процената плус један глас, ново гласање мора бити одржано у року од три недеље.

Избори се нису одржали на територији Доњецке и Луганске области које нису под контролом Кијева. Према резолуцији коју је усвојио парламент, избори на овим територијама могу да се одрже након повлачења свих „оружаних формација“ и преноса контроле над украјинско-руском границом. У јулу је опуномоћени представник Русије на преговорима о решавању украјинског сукоба Борис Гризлов изјавио да је одлука Врховне раде о одржавању локалних избора у супротности са споразумима из Минска.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала