Русија се пуном паром спрема за освајање Арктика: Стижу три најмоћнија на свету ледоломца

Русија ће у циљу освајања Арктика изградити три најмоћнија на свету ледоломца на нуклеарни погон пројекта „Лидер“ и пет ледоломаца пројекта 22220, наведено је у указу руског председника Владимира Путина „О стратегији развоја арктичке зоне Руске Федерације и осигуравања националне безбедности за период до 2035. године“.
Sputnik
„Обављање главних задатака у сфери развоја инфраструктуре арктичке зоне обезбеђује се реализацијом мера у које спадају изградња најмање пет универзалних нуклеарних ледоломаца пројекта 22220, три нуклеарна леdоломца 'Лидер', 16 реморкера различитих капацитета, три хидрографска и два велика брода за логистику“, наведено је у документу.

Ледоломци на нуклеарни погон пројекта „Лидер“ замишљени су као најмоћнији нуклеарни ледоломци на свету, а њихове размере сведоче у прилог томе — дужина ће износити 209 метара, ширина скоро 50 и висина готово 19 метара. Они ће бити потребни како би се обезбедила пловидба дуж Северног морског пута током целе године.

Ломи лед од четири метра: Русија гради најмоћнији ледоломац икада /видео/

Ледоломац „Лидер“ је будућност руске цивилне флоте. Захваљујући моторима на нуклеарни погон, снаге 160.000 коњских снага, руски гигант ће достизати невероватну брзину од 24 чвора (око 44 км/ч), пробијајући лед дебљине два метра. Важно је нагласити да апсолутни светски рекорд износи 12 чворова.

Експлоатација најмоћнијег нуклеарног ледоломца у историји светске бродоградње требало би да почне 2027. године. Вредност пројекта износи 127 милијарди рубаља (1,7 милијарди долара), а Русија планира да изгради три таква брода.

Прочитајте још:

Коментар