Ломи лед од четири метра: Русија гради најмоћнији ледоломац икада /видео/

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаШтанд Државне корпорације за нуклеарну енергију „Росатом“ на међународном арктичком форуму „Арктик – територија дијалога" у Санкт Петербургу
Штанд Државне корпорације за нуклеарну енергију „Росатом“ на међународном арктичком форуму „Арктик – територија дијалога у Санкт Петербургу - Sputnik Србија
Пратите нас
Ове године у Русији ће почети да се гради најмоћнији нуклеарни ледоломац икада. Дугоочекивани уговор је потписан, а будућност грандиозног пројекта је одређена. Нуклеарни ледоломац, који ће обезбедити пловидбу Северним морским путем током целе године, биће пуштен у погон за неколико година.

Ледоломац „Лидер“ је будућност руске цивилне флоте. Захваљујући моторима на нуклеарни погон, снаге 160.000 коњских снага, руски гигант ће достизати невероватну брзину од 24 чвора (око 44 км/ч), пробијајући лед дебљине два метра. Важно је нагласити да апсолутни светски рекорд износи 12 чворова.

„Лидер“ ће бити најмоћнији ледоломац на свету, а његове размере сведоче у прилог томе - дужина ће износити 200 метара, ширина скоро 50 и висина готово 19 метара.

Главна предност брода је могућност да ломи лед дебљине више од четири метра, што ће омогућити пловидбу Северним морским путем током целе године. Пројекат ће се реализовати у Приморском крају на бродоградилишту „Звезда“ по налогу „Росатомфлота“.

Радови на изградњи ледоломца започеће ове године, а планирано је да буде завршен и пуштен у погон до 2027., што ће отворити нове могућности за руска пловила.

Не може се оспорити потреба за ледоломцима ове врсте, преноси телевизија „Звезда“. Са једне стране, то је повезано са чињеницом да је Северни морски пут знатно краћи од уобичајених маршрута из Азије у Европу и назад до Суецког канала. Највеће светске транспортне компаније већ су спремне да плате за ту брзину и погодност, посебно у главним земљама-потрошачима руског течног природног гаса – Јужној Кореји, Јапану, Кини. Са друге стране, само један ледоломац отвара неколико стотина радних места, притом се не мисли само на посаду, него и на предузећа која ће бити задужена за одржавање.

Бродоградилиште „Звезда“ планира да изгради три најновија нуклеарна ледоломца пројекта „Лидер“, којима неће бити равних у свету.

Прочитајте још:

 

 

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала