Захарова: Само руски мировњаци биће на контакт линији у Карабаху

Изјава лидера Русије, Азербејџана и Јерменије, Владимира Путина, Илхама Алијева и Никола Пашињана о Нагорно-Карабаху предвиђа распоређивање само руских мировних снага дуж контакт линије, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Марија Захарова.
Sputnik
„Важан тренутак на који бих желела да скренем пажњу су мировне снаге – ради се о мировним снагама Руске Федерације. Када буде објављен текст изјаве, нико неће имати недоумице. Желела бих да још једном скренем пажњу на речи руског председника Владимира Путина, у питању су руски мировњаци у зони дуж контакт линије у Карабаху“, рекла је она у интервјуу за радио-станицу „Ехо Москве“.

Како је рекла Захарова, план о примирју у Карабаху спроводи се у складу са позивом Русије на решавање конфликта политичким путем.

Руски мировњаци на путу ка Карабаху, десети авион полетео из Русије /видео/

Према подацима Министарства одбране Русије, у зони нагорно-карабашког сукоба биће размештено 1.960 војника, 90 оклопних транспортера и 380 јединица друге технике. Основу мировног контингента чиниће јединице 15. посебне моторизоване бригаде Централног војног округа Оружаних снага Русије.

Турска подржала трилатералну изјаву о Карабаху

Захарова је рекла да су руски и турски министри иностраних послова, Сергеј Лавров и Мевлут Чавушоглу разговарали телефоном и да је том приликом Анкара подржала трилатералну изјаву о Нагорно-Карабаху, која је усвојена у понедељак.

Она је додала да су у току интензивни контакти министара, као и да су они размотрили даље кораке које је потребно предузети за решавање ситуације у том региону.

Истовремено, навела је да ће заједничка изјава Путина, Алијева и Пашињана о потпуном прекиду ватре у Карабаху бити објављена на међународним платформама у блиској будућности.

Портпаролка се осврнула и на инцидент са обарањем руског хеликоптера МИ-24 на небу изнад Јерменије, рекавши да развовор о узроцима тог инцидента може да буде обављен тек након оперативне истраге.

Азербејџан: Јерменија је капитулирала

„Скренули смо пажњу на потребу за брзом истрагом. Када она буде завршена, моћи ће се разговарати о томе како се инцидент догодио и шта је га је изазвало“, рекла је она.

Претходно је председник Азербејџана Илхам Алијев изјавио да ће мировњаке у Карабаху распоредити Русија и Турска.

Раније је објављено да су лидери Русије, Јерменије и Азербејџана усвојили заједничку изјаву о прекиду ватре у Карабаху. Према овој изјави, у Нагорно-Карабаху потпуни прекид ватре почиње 10. новембра, Азербејџан и Јерменија заустављају се на својим заузетим положајима, а морају и да размене ратне заробљенике. Такође, у Карабаху ће бити стационирани руски мировњаци.

Током ноћи су у Јеревану одржани протести због најаве о завршетку рата у Карабаху. Неколико владиних зграда је уништено. Премијер Јерменије је у светлу тих протеста позвао све који немају никакве везе са разбојништвима да оду кући и изјавио да је „чист“ пред својом домовином и јерменским народом.

Прочитајте још:

 

Коментар