Један од најпознатијих савремених сликара света поново излаже у Београду

После бројних изложби по свету Миша Михајло Кравцев, један од најпознатијих савремених сликара, поново ће се представити публици у родном граду са изложбом „Кравцев у плавом“, која ће бити отворена у уторак 17. новембра у Центру лепих уметности „Гварнеријус“.
Sputnik

Изложба пратиоца Мишиног сликарства Моше Тодоровића под називом „Кравцев у плавом“ представља нам радове познатог сликара у којима је плава боја доминантни мотив.

„Ја не сликам у фазама и циклусима и не волим тако да делим своја дела, али ово је Мошина стара идеја, јер је увек издвајао те моје плаве слике као нешто посебно и називао их пикасовске једнопотезне слике. Мислим да је то мало и питање укуса, али дозвољавам да један визионар калибра Момчила Моше Тодоровића можда види и нешто што ја још увек не примећујем, то ће већ време показати“, рекао је поводом ове изложбе Миша Кравцев.

Један од најпознатијих савремених сликара света поново излаже у Београду

Плава, боја свршених бића

Од лазурне, тиркизне, до ултрамарина, плава боја на сликама Мише Кравцева води нас у магични простор из кога извиру нестварне архетипске женске фигуре, лепршаве виле, силфиде лаких крила и анђели, обасјани светлошћу месечине. Коњи, пегази и једнорози, још један од мотива присутних у последњем циклусу овог сликара, увек су у покрету, као спона између два света — овоземаљског и небеског.

„Мишине композиције су складне, истовремено наративне и лишене сувишних детаља. Његове хармоничне слике синтетизују у себи радост коју изазива плава боја свих нијанси. Боје мора и неба, што су тамније — више нас привлаче. Сагледавајући композиције где је транспонован читав свет надреалних лепршавих бића, чија се моћ огледа кроз живописне сребрне и златне косе, ми урањамо у оно подсвесно, скривено у сваком од нас“, каже критичарка и историчарка уметности Маја Живановић.

Одбија да копира већ насликано

Миша Михајло Кравцев, београдски сликар и књижевник, у последњих неколико година имао је значајне успехе, поготово у иностранству, наступајући на неколико изложби уз најпознатија имена светског сликарства данас.

„21. век је у трку и много је бржи од 20. Сада се не може зидати зграда 30 година, правити боја од пигмената из природе, сликати портрети важних личности у ери дигиталне технологије. Мислим да су све мртве природе и студијски цртежи одавно нацртани, још од Дирера и Леонарда. Једини пут сликарства данас је у оном духу које ниједна машина не може пренети и удахнути и зато одбијам да копирам већ насликано или сликам по установљеним шаблонима, имам свој специфичан стил, који се можда најлакше разазнаје управо на тим мојим плавим сликама“, каже Миша Михајло Кравцев.
Један од најпознатијих савремених сликара света поново излаже у Београду

После запажене велике самосталне изложбе у Милану, у марту 2019, Миша Кравцев учествовао је на ревијалној изложби у палати Зенобио, у склопу Венецијанског бијенала 2019, на великој изложби у Матери, Божићној изложби у Милану и на великој групној изложби „Arte Visiva e Cinema“ као пратећи део програма Венецијанског филмског фестивала, а у селекцији чувеног италијанског историчара уметности Ђорђа Граса.

Слике му се налазе на свим континентима, а 2019. године издавачка кућа „Дерета“ издала је и велику илустровану монографију његових дела.

Коментар