Један од најпознатијих савремених сликара света поново излаже у Београду

© Фото : ПромоПролећна кафа
Пролећна кафа - Sputnik Србија
Пратите нас
После бројних изложби по свету Миша Михајло Кравцев, један од најпознатијих савремених сликара, поново ће се представити публици у родном граду са изложбом „Кравцев у плавом“, која ће бити отворена у уторак 17. новембра у Центру лепих уметности „Гварнеријус“.

Изложба пратиоца Мишиног сликарства Моше Тодоровића под називом „Кравцев у плавом“ представља нам радове познатог сликара у којима је плава боја доминантни мотив.

„Ја не сликам у фазама и циклусима и не волим тако да делим своја дела, али ово је Мошина стара идеја, јер је увек издвајао те моје плаве слике као нешто посебно и називао их пикасовске једнопотезне слике. Мислим да је то мало и питање укуса, али дозвољавам да један визионар калибра Момчила Моше Тодоровића можда види и нешто што ја још увек не примећујем, то ће већ време показати“, рекао је поводом ове изложбе Миша Кравцев.

© Фото : ПромоМиша Михајло Кравцев
Један од најпознатијих савремених сликара света поново излаже у Београду - Sputnik Србија
Миша Михајло Кравцев

Плава, боја свршених бића

Од лазурне, тиркизне, до ултрамарина, плава боја на сликама Мише Кравцева води нас у магични простор из кога извиру нестварне архетипске женске фигуре, лепршаве виле, силфиде лаких крила и анђели, обасјани светлошћу месечине. Коњи, пегази и једнорози, још један од мотива присутних у последњем циклусу овог сликара, увек су у покрету, као спона између два света — овоземаљског и небеског.

„Мишине композиције су складне, истовремено наративне и лишене сувишних детаља. Његове хармоничне слике синтетизују у себи радост коју изазива плава боја свих нијанси. Боје мора и неба, што су тамније — више нас привлаче. Сагледавајући композиције где је транспонован читав свет надреалних лепршавих бића, чија се моћ огледа кроз живописне сребрне и златне косе, ми урањамо у оно подсвесно, скривено у сваком од нас“, каже критичарка и историчарка уметности Маја Живановић.

Одбија да копира већ насликано

Миша Михајло Кравцев, београдски сликар и књижевник, у последњих неколико година имао је значајне успехе, поготово у иностранству, наступајући на неколико изложби уз најпознатија имена светског сликарства данас.

„21. век је у трку и много је бржи од 20. Сада се не може зидати зграда 30 година, правити боја од пигмената из природе, сликати портрети важних личности у ери дигиталне технологије. Мислим да су све мртве природе и студијски цртежи одавно нацртани, још од Дирера и Леонарда. Једини пут сликарства данас је у оном духу које ниједна машина не може пренети и удахнути и зато одбијам да копирам већ насликано или сликам по установљеним шаблонима, имам свој специфичан стил, који се можда најлакше разазнаје управо на тим мојим плавим сликама“, каже Миша Михајло Кравцев.
© Фото : ПромоПлес
Један од најпознатијих савремених сликара света поново излаже у Београду - Sputnik Србија
Плес

После запажене велике самосталне изложбе у Милану, у марту 2019, Миша Кравцев учествовао је на ревијалној изложби у палати Зенобио, у склопу Венецијанског бијенала 2019, на великој изложби у Матери, Божићној изложби у Милану и на великој групној изложби „Arte Visiva e Cinema“ као пратећи део програма Венецијанског филмског фестивала, а у селекцији чувеног италијанског историчара уметности Ђорђа Граса.

Слике му се налазе на свим континентима, а 2019. године издавачка кућа „Дерета“ издала је и велику илустровану монографију његових дела.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала