Парламент Ирана спремио одговор на убиство „оца нуклеарне бомбе“

Посланици иранског парламента гласали су за убрзавање разматрања нацрта закона о активизацији нуклеарне активности земље, саопштила је парламентарна агенција ИКАНА.
Sputnik

Заседање је одржано у светлу убиства иранског нуклеарног научника Мохсена Фахризадеа, шефа Организације за истраживања и иновације при Министарству одбране Ирана, које се догодило 27. новембра у близини престонице.

Раније су парламентарци донели одлуку о разматрању нацрта закона под називом „стратешка мера за укидање санкција“, а у недељу је одлучено да се нацрту додели статус двоструке важности.

Може ли убиство иранског научника довести до рата на Блиском истоку

Како је саопштено раније, нацрт закона предвиђа повећање нивоа обогаћивања уранијума за 20 одсто и више (такав уранијум се сматра оружјем). Тренутно Иран обогаћује уранијум на нивоу изнад четири одсто, уместо 3,67 одсто предвиђених нуклеарним споразумом.

Поред тога, предвиђа употребу центрифуга за обогаћивање уранијума ИР-2М у ​​Натанзу и уградњу центрифуга ИР-6 на објекту у Фордоу, док истовремено нуклеарни споразум предвиђа употребу центрифуга прве генерације ИР-1.

Нацрт такође укључује обнову реактора у Араку у облику у којем је био пре споразума и изградњу још једног реактора. Истовремено, један од делова нацрта обавезује власти да одустану од добровољног поштовања Додатног протокола споразума о заштитним гаранцијама са Међународном агенцијом за нуклеарну енергију (ИАЕА).

Прочитајте још:

Коментар