Парламент Ирана спремио одговор на убиство „оца нуклеарне бомбе“

© AP Photo / IRIB Центрифуге у иранском нуклеарном погону
Центрифуге у иранском нуклеарном погону  - Sputnik Србија
Пратите нас
Посланици иранског парламента гласали су за убрзавање разматрања нацрта закона о активизацији нуклеарне активности земље, саопштила је парламентарна агенција ИКАНА.

Заседање је одржано у светлу убиства иранског нуклеарног научника Мохсена Фахризадеа, шефа Организације за истраживања и иновације при Министарству одбране Ирана, које се догодило 27. новембра у близини престонице.

Раније су парламентарци донели одлуку о разматрању нацрта закона под називом „стратешка мера за укидање санкција“, а у недељу је одлучено да се нацрту додели статус двоструке важности.

Техеран - Sputnik Србија
Може ли убиство иранског научника довести до рата на Блиском истоку

Како је саопштено раније, нацрт закона предвиђа повећање нивоа обогаћивања уранијума за 20 одсто и више (такав уранијум се сматра оружјем). Тренутно Иран обогаћује уранијум на нивоу изнад четири одсто, уместо 3,67 одсто предвиђених нуклеарним споразумом.

Поред тога, предвиђа употребу центрифуга за обогаћивање уранијума ИР-2М у ​​Натанзу и уградњу центрифуга ИР-6 на објекту у Фордоу, док истовремено нуклеарни споразум предвиђа употребу центрифуга прве генерације ИР-1.

Нацрт такође укључује обнову реактора у Араку у облику у којем је био пре споразума и изградњу још једног реактора. Истовремено, један од делова нацрта обавезује власти да одустану од добровољног поштовања Додатног протокола споразума о заштитним гаранцијама са Међународном агенцијом за нуклеарну енергију (ИАЕА).

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала