Мала ватрена кугла на небу: На Земљу стигао материјал из свемира стар 4,6 милијарди година

Јапанска свемирска агенција је објавила да су у недељу рано ујутро примили радијски сигнал са капсуле коју је ослободила свемирска летелица „Хајабуса-2“ која се приземљила у пустињи у Јужној Аустралији.
Sputnik

После успешно завршене мисије која је трајала шест година из Јапанске свемирске агенције саопштавају да прелазе у наредну фазу која подразумева посету још већег броја астероида.

​Капслула која је стигла на земљу садржи материјал стар 4,6 милијарди година, односно, потиче из најранијег доба настанка нашег Сунчевог система, наглашава руководилац пројекта Макито Јошикава, преноси РТС.

Сонда „Хајабуса-2“ која није већа од фрижидера, кренула је пут астероида Рјугу пре тачно шест година. На одредиште је стигла у јуну 2018. године, а узорке са површине астероида је покупила 11. јула прошле године пошто је најпре у фебруару на астероид испалила ракету и направила кратер из кога је узела узорке.

​Капсула која је са сонде бачена на земљу личила је на малу ватрену куглу која путује по небу изнад Аустралије. Стигла је у четири сата и тридесет минута по локалном ремену.

Научници кажу да је капсула донела око грам узорка са астероида и да мада то некоме може звучати као веома мала количина, за њих је то огромно.

​„То нам је довољно да добијемо одговоре на нека питања“, наводи Масаки Фуџимото, заменик генералног директора одељења за проучавање Сунчевог система у Јапанској свемирској агенцији.

Прочитајте још:

Коментар