Министар Мали открио за шта ће бити потрошен новац од „Комерцијалне банке“

До краја године биће завршен процес налажења стратешког партнера за "Комерцијалну банку" од чега се очекује прилив од 400 милиона евра, а највећи део тих средстава биће искоришћен за враћање старих скупих кредита, међу којима је и кредит узет од Азербејџана 2012. године, каже министар финансија Синиша Мали.
Sputnik

Мали је у Скупштини Србије, где је образложио неколико закона, међу којима су и измене Закона о јавном дугу, рекао да приходи од "Комерцијалне банке" нису урачунати у буџет.

"Те приходе нисмо рачунали, јер смо хтели да будемо конзервативни и реални. То ће се десити и то је важно. Скоро половину новца, 170 милиона евра, искористићемо за враћање старих скупих кредита, међу којима је и кредит узет од Азербејџана 2012. по каматној стопи од четири одсто", каже Мали.

Министар финансија је рекао да ако вратимо кредит Азербејџану, додатно ћемо смањити учешће јавног дуга у БДП-у за 0,4 одсто, пренео је Танјуг.

"Стварамо бољу и сигурнију будућност за нашу децу. Не желимо да им оставимо скупе кредите", рекао је Мали и навео да је реч о кредитима које је узела претходна власт.

Мали је рекао да је најважнија ствар у изменама Закона о јавном дугу стварање мало флексибилније процедуре како би могли да се смање трошкови задуживања.

"Пројекција централног нивоа јавног дуга је 57,9 одсто. Далеко смо испод Мастрихта и нивоа од 60 одсто, упркос пандемији", каже Мали.

Навео је да је укупно учешће јавног дуга 31. децембра 2019. било 52 одсто, да је ниво јавног дуга порастао у 2020. години, али да је под контролом.

Мали каже да учешће јавног дуга за наредну годину и дефицит од три одсто даје могућност да већ наредне године наставимо смањење учешћа јавног дуга и да дођемо до 57,5 одсто.

Прочитајте још:

Коментар