Министар Мали открио за шта ће бити потрошен новац од „Комерцијалне банке“

© Sputnik / Александар МилачићКомерцијална банка
Комерцијална банка  - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
До краја године биће завршен процес налажења стратешког партнера за "Комерцијалну банку" од чега се очекује прилив од 400 милиона евра, а највећи део тих средстава биће искоришћен за враћање старих скупих кредита, међу којима је и кредит узет од Азербејџана 2012. године, каже министар финансија Синиша Мали.

Мали је у Скупштини Србије, где је образложио неколико закона, међу којима су и измене Закона о јавном дугу, рекао да приходи од "Комерцијалне банке" нису урачунати у буџет.

"Те приходе нисмо рачунали, јер смо хтели да будемо конзервативни и реални. То ће се десити и то је важно. Скоро половину новца, 170 милиона евра, искористићемо за враћање старих скупих кредита, међу којима је и кредит узет од Азербејџана 2012. по каматној стопи од четири одсто", каже Мали.

Министар финансија је рекао да ако вратимо кредит Азербејџану, додатно ћемо смањити учешће јавног дуга у БДП-у за 0,4 одсто, пренео је Танјуг.

"Стварамо бољу и сигурнију будућност за нашу децу. Не желимо да им оставимо скупе кредите", рекао је Мали и навео да је реч о кредитима које је узела претходна власт.

Мали је рекао да је најважнија ствар у изменама Закона о јавном дугу стварање мало флексибилније процедуре како би могли да се смање трошкови задуживања.

"Пројекција централног нивоа јавног дуга је 57,9 одсто. Далеко смо испод Мастрихта и нивоа од 60 одсто, упркос пандемији", каже Мали.

Навео је да је укупно учешће јавног дуга 31. децембра 2019. било 52 одсто, да је ниво јавног дуга порастао у 2020. години, али да је под контролом.

Мали каже да учешће јавног дуга за наредну годину и дефицит од три одсто даје могућност да већ наредне године наставимо смањење учешћа јавног дуга и да дођемо до 57,5 одсто.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала