Ковид преполовио продају рибе уочи Никољдана

Пандемије ковида 19 је за 50 одсто смањила потражњу за рибом на домаћем тржишту, кажу произвођачи рибе, а продавци уочи једног од највећих празника, Светог Николе, који пада у време поста, то су Спутњику потврдили.
Sputnik

Уочи Светог Николе и Бадњег дана традиционално је у Србији највећа потражња за рибом. И данас уочи славе коју обележава готово половина православаца, како кажу у рибарници „Код кума“ на пијаци на Видоковцу, није ништа мањи број муштерија него протеклих година, али су наруџбе много мање.

Очекивано преполовљена продаја рибе

Газдарица Љиља у тој рибарници која обавља и услужно печење рибе каже да су то и очекивали и тако се и припремили. Гужве није мањкало, па је и кратак разговор обављен у „отежаним околностима“, што због наруџбина преко телефона, што због људи који су нон стоп улазили и излазили, јер је број наруџбина мање –више остао исти као и прошле године. Нису се мењале ни цене у односу наа оне током године.

„Мање су количине рибе које се издају. Преполовило се. Много је људи, али су количине јако мале. Нема гостију, ужи круг људи слави и 50 одсто рибе је мање наручено у односу на прошлу годину“, каже наша саговорница. 

Таква ситуација је, додаје она, само уочи празника због препоруке да се слави углавном у кругу породице, што, како примећује, њихове сталне муштерије углавном поштују. Иначе, мимо празника, продаја рибе је уобичајена и пандемија на то није утицала, кажу у тој рибарници.

Ковид преполовио продају рибе уочи Никољдана

У комшилуку, у рибарници која само продаје свежу или замрзнуту рибу кажу да је промет мањи за око 15 одсто у односу на претходну годину.

Произвођачи рибе у проблему

Директор рибњака „Капетански Рит“ у Кањижи, Крум Анастасов, који је и председник Групације за рибарство Привредне коморе Србије, за Спутњик каже да је Србија иначе на дну европске лествице по конзумирау рибе са потрошњом испод шест килогарма по становнику, а сада ће резултат бити и гори.

„Риба се највише конзумира у време поста, односно из верских побуда, а с обзиром на то да је ове године корона учинила то да је држава препорукама практично ограничила број људи на скуповима какви си славе, сахране, помени, промет рибе у овом периоду је 30-40 одсто мањи у односу на то колико би требало да буде“, каже Анастасов.

То значи да ће 60 одсто рибе да остане непродато што произвођачима прави огромне проблеме јер је специфичност технолопшког процеса у рибарству таква да конзумна риба не би смела да се убаци у следећи производни циклус. А како ствари сада стоје то ће, како напомиње, морати да се деси, што је велика технолошка грешка која ће имати своју цену.

Ковид преполовио продају рибе уочи Никољдана

Месари се не жале

Ту цену ће, вероватно, следеће године плаћати и купци рибе. Са месом је, пак, сасвим другачија ситуација.

Уочи празника је све као и иначе, како кажу у месарама на видиковачкој пијаци, као да пандемије нема.

Ситуација је кажу за Спутњик стандардна, као и претходне године. Промене није било ни у цени меса, а ни у потражњи. Као и иначе у ово доба године месо се додатно узима за сушење.

Коментар