Уочи Светог Николе и Бадњег дана традиционално је у Србији највећа потражња за рибом. И данас уочи славе коју обележава готово половина православаца, како кажу у рибарници „Код кума“ на пијаци на Видоковцу, није ништа мањи број муштерија него протеклих година, али су наруџбе много мање.
Очекивано преполовљена продаја рибе
Газдарица Љиља у тој рибарници која обавља и услужно печење рибе каже да су то и очекивали и тако се и припремили. Гужве није мањкало, па је и кратак разговор обављен у „отежаним околностима“, што због наруџбина преко телефона, што због људи који су нон стоп улазили и излазили, јер је број наруџбина мање –више остао исти као и прошле године. Нису се мењале ни цене у односу наа оне током године.
„Мање су количине рибе које се издају. Преполовило се. Много је људи, али су количине јако мале. Нема гостију, ужи круг људи слави и 50 одсто рибе је мање наручено у односу на прошлу годину“, каже наша саговорница.
Таква ситуација је, додаје она, само уочи празника због препоруке да се слави углавном у кругу породице, што, како примећује, њихове сталне муштерије углавном поштују. Иначе, мимо празника, продаја рибе је уобичајена и пандемија на то није утицала, кажу у тој рибарници.
![Ковид преполовио продају рибе уочи Никољдана Ковид преполовио продају рибе уочи Никољдана - Sputnik Србија](https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e4/0c/12/1124140746_0:0:2734:2048_600x0_80_0_0_b4abce0be15ba0f02868237af1eee68e.jpg)
У комшилуку, у рибарници која само продаје свежу или замрзнуту рибу кажу да је промет мањи за око 15 одсто у односу на претходну годину.
Произвођачи рибе у проблему
Директор рибњака „Капетански Рит“ у Кањижи, Крум Анастасов, који је и председник Групације за рибарство Привредне коморе Србије, за Спутњик каже да је Србија иначе на дну европске лествице по конзумирау рибе са потрошњом испод шест килогарма по становнику, а сада ће резултат бити и гори.
„Риба се највише конзумира у време поста, односно из верских побуда, а с обзиром на то да је ове године корона учинила то да је држава препорукама практично ограничила број људи на скуповима какви си славе, сахране, помени, промет рибе у овом периоду је 30-40 одсто мањи у односу на то колико би требало да буде“, каже Анастасов.
То значи да ће 60 одсто рибе да остане непродато што произвођачима прави огромне проблеме јер је специфичност технолопшког процеса у рибарству таква да конзумна риба не би смела да се убаци у следећи производни циклус. А како ствари сада стоје то ће, како напомиње, морати да се деси, што је велика технолошка грешка која ће имати своју цену.
![Ковид преполовио продају рибе уочи Никољдана Ковид преполовио продају рибе уочи Никољдана - Sputnik Србија](https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/112092/94/1120929494_0:0:3072:2048_600x0_80_0_0_d2ec1a1cd21911b62b7a9753b2ab48b7.jpg)
Месари се не жале
Ту цену ће, вероватно, следеће године плаћати и купци рибе. Са месом је, пак, сасвим другачија ситуација.
Уочи празника је све као и иначе, како кажу у месарама на видиковачкој пијаци, као да пандемије нема.
Ситуација је кажу за Спутњик стандардна, као и претходне године. Промене није било ни у цени меса, а ни у потражњи. Као и иначе у ово доба године месо се додатно узима за сушење.