Руски лекар: Нашу вакцину називају непровереном, а америчка настала за свега 11 месеци

Лекар и телевизијски водитељ Александар Мјасњиков упоредио је руску вакцину „Спутњик Ве“ са америчком вакцином компаније „Фајзер“, критикујући колеге из иностранства које су руски препарат назвале непровереним и подсећајући да је америчка вакцина настала за свега 11 месеци.
Sputnik

„Не желим да се прикључујем дискусији која је вакцина у Америци 'лоша'. Не треба се спуштати на њихов ниво, већ их треба посаветовати да погледају у огледало“, написао је он на Телеграм-каналу.

Мјасњиков је рекао да је „Фајзерова“ вакцина произведена за веома кратак временски период и на потпуно новој основи.

„Хоћете да кажете да је наша вакцина 'непроверена'? Америчка вакцина је направљена за 11 месеци. У јануару 2020. године добијен је геном вируса корона, а у децембру је почела масовна вакцинација“, истакао је доктор.

Према његовим речима, таква брзина појаве вакцине зачудила је чак и главног инфектолога у САД доктора Ентонија Фаучија.

„За мене је седам година брзо!! Једноставно је немогуће поверовати да је производња трајала 11 месеци“, цитира руски лекар речи Фаучија.

По чему се руска вакцина против короне разликује од западне

Он је додао да се „Спутњик Ве“, са своје стране, заснива на развоју из 2002. године, а да су његови претходници прошли клиничка испитивања на људима.

Водитељ је позвао Сједињене Америчке Државе да прекину „рат вакцинама“ и да се усредсреде на борбу против вируса који односи све више живота.

Подсетимо, „Спутњик Ве“ је прва у свету регистрована вакцина против вируса корона. У октобру је председник Русије Владимир Путин објавио о регистрацији друге руске вакцине против вируса корона, коју је развио Државни Научни центар „Вектор“, а која је названа „ЕпиВакКорона“.

Руска вакцина „Спутњик Ве“ гарантује безбедност од вируса корона 96 одсто, а у случају и да човек који је вакцинисан и оболи овом инфекцијом, његова клиничка слика ће бити изузетно блага.

Прочитајте још:

Коментар