Руски војници не учествују у борбама у Централноафричкој Републици

Руска војска у Централноафричкој Републици не учествује у борбеним дејствима, Москва строго поштује захтеве Савета безбедности УН, изјавио је заменик руског министра спољних послова Михаил Богданов за Спутњик.
Sputnik

„Имамо представништво Министарства одбране Русије, оно је мало, има четири-пет особа. Али они, наравно, не учествују у борбеним дејствима. То представништво је политичко присуство... О свим питањима шаљемо информације Уједињеним нацијама“, прецизирао је Богданов.

Он је подсетио да се у Централноафричкој Републици сада налазе руски војни инструктори, али „то није војска, нису специјалне снаге“.

Богданов је такође додао да руска војска служи у саставу међународне мисије УН у ЦАР и да се, према његовим подацима, ради о „13-14 руских официра“.

„Рачунамо на улогу мисије УН. Сви се надамо да ће ова мировна мисија, договорена у Савету безбедности УН, играти одлучујућу улогу у обезбеђивању нормалних безбедних услова за изборе“, нагласио је високи дипломата.

Заменик руског министра истакао је и да ће Москва, у случају да добије захтев, бити спремна да размотри захтев легалних власти Централноафричке Републике за војну помоћ, уколико она буде у складу са резолуцијама Савета безбедности УН.

„Ако такав захтев дође од легитимних власти. При томе се захтев може упутити не само нама, већ и другим партнерима и пријатељима“, одговорио је Богданов на питање да ли ће Русија послати војни контингент у ЦАР ако то затраже легитимне власти те земље.

„Треба видети како се то поклапа са захтевом Савета безбедности УН, јер тамо о неким питањима треба бар обавестити СБ УН“, рекао је он.

Такође је додао да је Москва озбиљно забринута због покушаја да се ометају избори у Централноафричкој Републици.

„Покушај насилног мешања у уставни процес, који је предузео бивши председник, покушај ометања избора – то је оно што изазива највећу забринутост“, закључио је Богданов.

Прочитајте још:

Коментар