Руски војници не учествују у борбама у Централноафричкој Републици

© AFP 2023 / FLORENT VERGNESРегрути Оружаних снага Централноафричке Републике током обуке у Боуару
Регрути Оружаних снага Централноафричке Републике током обуке у Боуару - Sputnik Србија
Пратите нас
Руска војска у Централноафричкој Републици не учествује у борбеним дејствима, Москва строго поштује захтеве Савета безбедности УН, изјавио је заменик руског министра спољних послова Михаил Богданов за Спутњик.

„Имамо представништво Министарства одбране Русије, оно је мало, има четири-пет особа. Али они, наравно, не учествују у борбеним дејствима. То представништво је политичко присуство... О свим питањима шаљемо информације Уједињеним нацијама“, прецизирао је Богданов.

Он је подсетио да се у Централноафричкој Републици сада налазе руски војни инструктори, али „то није војска, нису специјалне снаге“.

Богданов је такође додао да руска војска служи у саставу међународне мисије УН у ЦАР и да се, према његовим подацима, ради о „13-14 руских официра“.

„Рачунамо на улогу мисије УН. Сви се надамо да ће ова мировна мисија, договорена у Савету безбедности УН, играти одлучујућу улогу у обезбеђивању нормалних безбедних услова за изборе“, нагласио је високи дипломата.

Заменик руског министра истакао је и да ће Москва, у случају да добије захтев, бити спремна да размотри захтев легалних власти Централноафричке Републике за војну помоћ, уколико она буде у складу са резолуцијама Савета безбедности УН.

„Ако такав захтев дође од легитимних власти. При томе се захтев може упутити не само нама, већ и другим партнерима и пријатељима“, одговорио је Богданов на питање да ли ће Русија послати војни контингент у ЦАР ако то затраже легитимне власти те земље.

„Треба видети како се то поклапа са захтевом Савета безбедности УН, јер тамо о неким питањима треба бар обавестити СБ УН“, рекао је он.

Такође је додао да је Москва озбиљно забринута због покушаја да се ометају избори у Централноафричкој Републици.

„Покушај насилног мешања у уставни процес, који је предузео бивши председник, покушај ометања избора – то је оно што изазива највећу забринутост“, закључио је Богданов.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала