Стрмоглави пад цене нафте због мутираног вируса корона

Цене нафте забележиле су највећи пад у последњих седам недеља, пошто су се инвеститори разбежали са тржишта јер мутирани вирус корона, који је откривен у Великој Британији, прети још већим затварањима широм Европе.
Sputnik

Цена фјучерса северноморске нафте Брент срушила се испод 50 долара за барел, при чему је у једном тренутку током трговања потонула за скоро 6 процената, објавио је Блумберг.

Више од 16 милиона Британаца је сада приморано да остане код куће након што је у Лондону и на југоистоку Енглеске на снагу ступило потпуно закључавање. Неке европске земље су истовремено обуставиле саобраћај са Великом Британијом, а Француска је зауставила карго транспорт до Енглеске на 48 сати.

То је подгрејало страховања да би нови талас ограничења кретања могао да буде уведен у целом региону, што би се негативно одразило на опоравак глобалне потрошње „црног злата“.

Земље ОПЕК плус од јануара повећавају производњу нафте

Јачи долар је, такође, смањио атрактивност робе као што је нафта, чија се вредност изражава у америчкој валути.

Цена Брента за фебруарске испoруке пала је за 4,9 процента, на 49,68 долара за барел на трговању у Лондону, након што је у петак закључена у плусу од 1,5 посто.

Обим трговања Брентом, који важи за глобалну референцу на тржишту нафте, био је на дневном нивоу више него двоструко већи од просека за ово доба године у последњих 10 дана.

Америчка ВТИ нафта за јануарску испоруку стропоштала се за 5,1 одсто, на 46,59 долара за барел, пренео је Танјуг.

Група ОПЕК плус ће брже реаговати на промене и заузети прагматичнији приступ према дешавањима на тржишту нафте захваљујући убрзању распореда својих месечних састанака, саопштиле су Русија и Саудијска Арабија током викенда.

Прочитајте још:

Коментар