Земље ОПЕК плус од јануара повећавају производњу нафте

© REUTERS / Ramzi BoudinaЛого Организације земаља извозница нафте (ОПЕК)
Лого Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) - Sputnik Србија
Пратите нас
Земље споразума ОПЕК плус одлучиле су да повећају производњу нафте од јануара за 500 хиљада барела дневно, затим ће државе одржавати месечне министарске састанке, саопштило је Министарство енергетике Казахстана.
„Након заседања одлучено је да се повећа количина нафте у јануару 2021. године, од општег повећања производње земаља ОПЕК плус за 500 хиљада барела дневно... Такође, земље-учеснице споразума договориле су се да одржавају месечне министарске састанке, почев од јануара 2021. године, ради прегледа тренутног стања нафтног тржишта и корекције даљег нивоа ограничења“, наводи се у саопштењу Министарства.

Напомиње се да ће укупно ограничење производње земаља-учесница ОПЕК плус у јануару 2021. износити 7,2 милиона барела дневно од основног нивоа. На тај начин промењена је првобитна одлука о смањењу производње нафте за 5,8 милиона барела дневно.

Споразум ОПЕК плус

Нови споразум земаља произвођача нафте на снази је од почетка маја и он усвојен је усред кризе због пандемије вируса корона, пада цена нафте и пада потражње са више од 100 милиона барела дневно на 70-80 милиона барела дневно.

Према условима споразума, алијанса ОПЕК плус смањује производњу за 9,7 милиона барела дневно у мају-јуну, затим 7,7 милиона у другој половини године и 5,8 милиона даље до краја априла 2022. године. Као основа за смањење узет је октобар 2018. године, али је за Русију и Саудијску Арабију узето 11 милиона барела дневно, од чега се, по аналогији са свима, производња смањује за 23, 18 и 14 одсто, респективно.

Алијанса је раније истицала да, с обзиром на ситуацију на тржишту, услови споразума могу бити промењени.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала