Мађарска добила шест хиљада доза руске вакцине

Мађарска је добила шест хиљада доза руске вакцине против вируса корона, написао је на свом Фејсбуку мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.
Sputnik
„Сарадња између Русије и Мађарске наставиће се на основу нашег споразума. Управо је у Мађарску стигло шест хиљада доза руске вакцине“, истакао је министар.

Такође је напоменуо да ће мађарски стручњаци наставити да проучавају руски препарат како би донели одлуку о његовој употреби у земљи.

Сијарто је почетком децембра саопштио да је Мађарска добила прве узорке руске вакцине „Спутњик Ве“. Министар је тада навео да су мађарски лекари добили детаљне информације о руској вакцини, а такође се уверили да се „Спутњик Ве“ производи уз помоћ „најновије технологије и у складу са протоколима Светске здравствене организације“.

Вакцина „Спутњик Ве“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету. Вакцина се заснива на проученој и провереној платформи хуманих аденовирусних вектора, чије су важне предности безбедност, ефикасност и непостојање дугорочних нежељених ефеката.

Прочитајте још:

Коментар