Америчко-британски милијардер купује „Фриком“?

Фортенова група је саопштила да је ушла у ексклузивне преговоре с компанијом „Номад Фудс“ о продаји бизниса замрзнуте хране, који обухвата компаније „Ледо“, „Ледо Читлук“ и „Фриком“. Иза компаније „Номад Фудс“ стоји америчко-британски милијардер Ноам Готсман који живи у Њујорку и „Форбс“ га је уврстио у листу 400 најбогатијих Американаца.
Sputnik

Очекују да би до краја марта преговори могли да буду успешно окончани, а сама трансакција закључена током лета ове године, након прибављања одобрења регулатора, пише Јутарњи лист, преноси Танјуг.

„Агрокор“ се гаси. Каква је судбина српског дела компаније

Износ обавезујуће понуде који је сада „на столу“ није објављен, али се прошле јесени у медијима калкулисало да је у питању потенцијална трансакција деценије те да би циљана вредност Леда могла да износи око 600 милиона евра, односно између 10 и 12 пута добити пре камата, пореза и амортизације (ЕБИТДА), када је Фортенова примала необавезујуће понуде заинтересованих компанија, на води лист.

У инвестиционим круговима сматрају да таква валуација и даље стоји.

У претходном дубинском снимању пословног подручја замрзнуте хране Фортенова групе, које чине загребачки „Ледо“, „Ледо Читлук“ и београдски „Фриком“, учествовало је прошле године норвешка Оркла, чешко-словачки конзорцијум инвестиционих фондова, а Номад Фудс је на крају изабран за преговоре, подсећа се у тексту.

До сада се, оцењује у саопштењу Фабрис Перушко, главни извршни директор и члан Управног одбора Фортенова групе, Номад Фудс показао снажним потенцијалним партнером.

У питању је компанија са седиштем у Великој Британији, која на европском тржишту смрзнуте хране држи удео од око 15 одсто, а у свом портфељу тренутно уопште нема сладоледе.

Преузимање Фортеновиних компанија је у складу с управљачком стратегијом Номад Фудса, објавили су данас из те компаније, која комбинује снажан органски раст својих основних делатности и преузимање водећих брендова смрзнуте хране у Европи.

Ко блефира, a ко подиже улог у случају „Агрокор“

Ова аквизиција ће, објашњавају, проширити њихов портфељ на нова европска тржишта уз истовремено стварање темеља за потенцијалну будућу консолидацију у средњој и источној Европи.

Фортенова група је, подсећа Јутарњи, основана 1. априла 2019. преносом пословне целине под ванредном управом Агрокора, као резултат нагодбе поверилаца.

Иначе, иза Номад Фудса стоји америчко-британски милијардер Ноам Готсман показују подаци са сајта те компаније. Оснивачи те компаније су Ноам Готсман и Мартин Елис Франклин, који су и копредседници компаније. Готсман је америчко-британски милијардер, који живи у Њујорку и има богатство од 2,4 милијарде долара, према последњим подацима „Форбса“.

Међу великим акционарима ове компаније је и фонд Велингтон менаџмент, најстарији амерички узајамни инвестициони фонд.

Прочитајте још:

Коментар