Америчко-британски милијардер купује „Фриком“?

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у фото-галеријуБизнисмени
Бизнисмени - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Фортенова група је саопштила да је ушла у ексклузивне преговоре с компанијом „Номад Фудс“ о продаји бизниса замрзнуте хране, који обухвата компаније „Ледо“, „Ледо Читлук“ и „Фриком“. Иза компаније „Номад Фудс“ стоји америчко-британски милијардер Ноам Готсман који живи у Њујорку и „Форбс“ га је уврстио у листу 400 најбогатијих Американаца.

Очекују да би до краја марта преговори могли да буду успешно окончани, а сама трансакција закључена током лета ове године, након прибављања одобрења регулатора, пише Јутарњи лист, преноси Танјуг.

Агрокор - Sputnik Србија
„Агрокор“ се гаси. Каква је судбина српског дела компаније

Износ обавезујуће понуде који је сада „на столу“ није објављен, али се прошле јесени у медијима калкулисало да је у питању потенцијална трансакција деценије те да би циљана вредност Леда могла да износи око 600 милиона евра, односно између 10 и 12 пута добити пре камата, пореза и амортизације (ЕБИТДА), када је Фортенова примала необавезујуће понуде заинтересованих компанија, на води лист.

У инвестиционим круговима сматрају да таква валуација и даље стоји.

У претходном дубинском снимању пословног подручја замрзнуте хране Фортенова групе, које чине загребачки „Ледо“, „Ледо Читлук“ и београдски „Фриком“, учествовало је прошле године норвешка Оркла, чешко-словачки конзорцијум инвестиционих фондова, а Номад Фудс је на крају изабран за преговоре, подсећа се у тексту.

До сада се, оцењује у саопштењу Фабрис Перушко, главни извршни директор и члан Управног одбора Фортенова групе, Номад Фудс показао снажним потенцијалним партнером.

У питању је компанија са седиштем у Великој Британији, која на европском тржишту смрзнуте хране држи удео од око 15 одсто, а у свом портфељу тренутно уопште нема сладоледе.

Преузимање Фортеновиних компанија је у складу с управљачком стратегијом Номад Фудса, објавили су данас из те компаније, која комбинује снажан органски раст својих основних делатности и преузимање водећих брендова смрзнуте хране у Европи.

Агрокор - Sputnik Србија
Ко блефира, a ко подиже улог у случају „Агрокор“

Ова аквизиција ће, објашњавају, проширити њихов портфељ на нова европска тржишта уз истовремено стварање темеља за потенцијалну будућу консолидацију у средњој и источној Европи.

Фортенова група је, подсећа Јутарњи, основана 1. априла 2019. преносом пословне целине под ванредном управом Агрокора, као резултат нагодбе поверилаца.

Иначе, иза Номад Фудса стоји америчко-британски милијардер Ноам Готсман показују подаци са сајта те компаније. Оснивачи те компаније су Ноам Готсман и Мартин Елис Франклин, који су и копредседници компаније. Готсман је америчко-британски милијардер, који живи у Њујорку и има богатство од 2,4 милијарде долара, према последњим подацима „Форбса“.

Међу великим акционарима ове компаније је и фонд Велингтон менаџмент, најстарији амерички узајамни инвестициони фонд.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала