Може ли историја било чему да нас научи?

Награђивани руски писац Леонид Јузефович ексклузивно за Спутњик открива због чега сматра да историја ничему не може да нас научи. Велики писац одговара и на питање зашто га највише интересује период грађанског рата у Русији, али и како је заволео српску књижевност, нашу епску поезију али и Андрића, Селимовића, Павића.
Sputnik

Како се за позориште адаптира један од највећих и најкомплекснијих светских романа – Ана Карењина, сазнајемо од редитеља истоимене представе, недавно премијерно изведене у Нишком позоришту, глумца Ирфана Менсура.

Да ли је књига „Paper. Pen. Pandemic ( „Папир, перо, пандемија“) изузетни зборник радова светских карикатуриста, још једном потврдила да су наши карикатуристи и даље у самом светском врху – за „Орбиту културе“ открива карикатуриста Југослав Влаховић, аутор чији су се радови нашли у овој књизи.

У чему је тајна успеха њихове породичне радионице, колике су разлике у приступу филму и театру али и где су сличности у креирању уметнички уверљивих слика – у разговору за Спутњик откривају  позоришна редитељка Ана Томовић и филмски режисер Вук Ршумовић, један од најпознатијих уметничко-брачних парова.

О награди „Источна звезда“ коју му је доделио филмски фестивал у Трсту, о глуми као експерименту над собом, али и о уништеном заједништву без кога нема напретка – разговарамо са глумцем Предрагом Микијем Манојловићем.

Наша гошћа је и композиторка Александра Ковач, ауторка музике за филм „Дара из Јасеновца“, нашег остварења које је у конкуренцији за велике награде – Оскар и Златни глобус.

Може ли историја било чему да нас научи?

Прочитајте и:

 

 

Коментар