Може ли историја било чему да нас научи?

Орбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија
Пратите нас
Награђивани руски писац Леонид Јузефович ексклузивно за Спутњик открива због чега сматра да историја ничему не може да нас научи. Велики писац одговара и на питање зашто га највише интересује период грађанског рата у Русији, али и како је заволео српску књижевност, нашу епску поезију али и Андрића, Селимовића, Павића.

Како се за позориште адаптира један од највећих и најкомплекснијих светских романа – Ана Карењина, сазнајемо од редитеља истоимене представе, недавно премијерно изведене у Нишком позоришту, глумца Ирфана Менсура.

Да ли је књига „Paper. Pen. Pandemic ( „Папир, перо, пандемија“) изузетни зборник радова светских карикатуриста, још једном потврдила да су наши карикатуристи и даље у самом светском врху – за „Орбиту културе“ открива карикатуриста Југослав Влаховић, аутор чији су се радови нашли у овој књизи.

У чему је тајна успеха њихове породичне радионице, колике су разлике у приступу филму и театру али и где су сличности у креирању уметнички уверљивих слика – у разговору за Спутњик откривају  позоришна редитељка Ана Томовић и филмски режисер Вук Ршумовић, један од најпознатијих уметничко-брачних парова.

О награди „Источна звезда“ коју му је доделио филмски фестивал у Трсту, о глуми као експерименту над собом, али и о уништеном заједништву без кога нема напретка – разговарамо са глумцем Предрагом Микијем Манојловићем.

Наша гошћа је и композиторка Александра Ковач, ауторка музике за филм „Дара из Јасеновца“, нашег остварења које је у конкуренцији за велике награде – Оскар и Златни глобус.

Орбита културе: Леонид Јузефович, Ифран Менсур, Југослав Влаховић, Ана Томовић, Вук Ршумовић, Прегдраг Мики Манлојловић, Александра Ковач

Прочитајте и:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала