Сат након осталих: Иран саопштио када ће се вратити поштовању нуклеарног споразума

Техеран је спреман да се врати поштовању нуклеарног споразума „сат времена“ након што други то ураде, изјавио је председник Ирана Хасан Рохани.
Sputnik
„Увек смо говорили: вратите се својим обавезама, и сат времена касније ћемо се и ми вратити својим“, рекао је Рохани на седници Владе.

 

Подсетимо, почетком децембра ирански парламент је усвојио опште тачке пројекта активирања нуклеарне делатности државе. Пројекат је размотрен у хитном поступку, након убиства нуклеарног физичара Мохсена Фахризадеа.

Закон предвиђа повећање нивоа обогаћивања уранијума за 20 одсто и више (такав уранијум се сматра оружјем).

Поред тога, предвиђа употребу центрифуга за обогаћивање уранијума ИР-2М у ​​Натанзу и уградњу центрифуга ИР-6 на објекту у Фордоу, док истовремено нуклеарни споразум предвиђа употребу центрифуга прве генерације ИР-1.

Закон, који је у међувремену ратификован, такође укључује обнову реактора у Араку у облику у којем је био пре споразума и изградњу још једног реактора.

Истовремено, један од делова Закона обавезује власти да одустану од добровољног поштовања Додатног протокола споразума о заштитним гаранцијама са Међународном агенцијом за нуклеарну енергију (ИАЕА).

Прочитајте још:

Коментар